Algèria – Yacine Belahcene

Algèria – Yacine Belahcene

Yacine Belahcen

Hi ha rumbeta catalana, hi ha flamenc català… les més diverses músiques quan arriben a Catalunya prenen un caràcter propi i això no és nou. Segles enrere, segons consignen musicòlegs i erudits, va passar amb melodies franceses, italianes. Fins i tot la nostrada “La lluna, la pruna”, encara que la gent no ho sàpiga, és alemanya de cap a peus.

Hi ha però un tipus de música que ens crida més l’atenció que pugui tenir la seva vessant catalana.  És el cas de les experiències de Mohamed Suleiman, el violinista magrebí director de l’Orquestra ÀRAB DE BARCELONA amb la seva versió de “L’emigrant”  i el músic que avui ens ocupa: Yacine & the Oriental Groove.

Yacine Belahcene va néixer a la ciutat d’Alger, fill d’algerià i catalana. Hi va viure 15 anys  i després es va establir a Barcelona.  A Catalunya ja fa temps que treballa en aconseguir una música mediterrània fruit del seu amor cap a les dues terres.  Es va donar a conèixer com a cantant del grup barceloní Cheb Balowski i Nour els anys 90 i ara ja fa un temps que participa als Tradicionàrius amb la seva proposta catalano-magrebina.  Són ponts creats per la gent i la seva circumstància personal per a mi molt més vàlids que els interessos comercials d’una discogràfica en inventar-se una etiqueta. Us convido a gaudir del groove oriental català de l’incansable Yacine Belahcene, un catalano-algerià de socarrel.

Podria haver escollit cançons que canten en català però he trobat més divertida una rumbeta catalana cantada en àrab amb tota la frescor del Maresme i nom del seu país de naixement Algèria.

————————————-

Una altra mostra del seu treball al Youtube