All i oli de codony

All i oli de codony

(tardor–hivern)

 

L’allioli de codony és una recepta tradicional dels pobles de muntanya -dels Pirineus-, (L’Aragó, Catalunya i França) es prepara i es menja a la tardor i a l’hivern, tradicionalment les setmanes anteriors al Nadal, l’Advent, més o menys fins que queden codonys.

L’Advent és el període litúrgic cristià, unes cincs setmanes abans de Nadal, i com escriu Joan Amades semblant a la Quaresma, en aquest període no es menjava carn. De fet, la mare m’ha explicat que a casa dels avis, la Nit de Nadal, menjaven bacallà amb allioli de codony després d’haver fet dejuni tot aquell dia.

La recepta que us presento és una recepta familiar de casa dels avis.

Necessitarem:

Ingredients:

  •  1 codony (es fa tan sols amb aquesta fruita,  però podeu afegir, també, una poma)
  • 1 poma
  • 1 gra d’all sense el nervi: (Podeu posar-ne més d’un, més si us agrada, prefereixo ser prudent amb l’all, només el perfum)
  • l’oli d’oliva verge extra, el que admeti (aproximadament mig litre)
  • un pensament de sal

 Preparació, cocció i elaboració:

  • Netejar i coure un codony al forn. Heu d’embolicar el codony amb paper d’alumini i cal coure’l al forn a 190º C. (1h i 10′ aproximadament) Podeu aprofitar per fer-ne més.
  • Netejar i coure al forn o bullir la poma o al microones 3 minuts a màxima potència. Si la feu al forn trigaria menys que el codony.
  • Treure la pell i les granes de les fruites
  • Posar el codony, la poma en un recipient prou ample perquè ens hi càpiguen tots els ingredients.  Afegim el gra d’all, l’all, sense el nervi, sinó cou molt.
  • Un polsim de sal, passar per la trituradora de braç i anem-hi incorporant l’oli d’oliva, a poc a poc, o anem-ho remenant si ho fem amb la mà de morter.

Presentar a taula en una bol o plàtera i acompanyar de pa torrat, o llonganissa, xai o fins i tot bacallà.

Cada any als voltants del cap de setmana de Tots Sants es celebra a Tremp, al Pallars Jussà, la Fira del Codony una ocasió perfecta per descobrir aquesta comarca i la seva gastronomia al voltant del codony que tan bé representa la tardor.

 

Que vagi de gust