Allà al pont de Liró

Allà al pont de Liró

Cançó narrativa o romanç: “Allà al pont de Liró”

La cançó narrativa o “romanç” és un capítol important del cançoner popular en general per tot el que té de creació literària. Ha tingut sempre la funció d’entretenir, de fer passar l’estona mentre es treballava a dintre o a fora de la llar. Era un sistema d’entreteniment en èpoques passades d’aquí que formin part del capítol del Lleure.

Aquestes cançons narratives, balades o romanços (se les pot nomenar de diferents maneres) s’han classificat de diverses formes: cançons històriques, cavalleresques, de lladres i bandolers, amoroses, religioses, de crims escabrosos, tràgiques, bucòliques, etc.

Aquí escoltarem el romanç que porta per títol: La Dama d’Alió però que comença, aquesta versió, dient: “Allà al pòrtal de Liró” Hem de tenir en compte que la variabilitat és un factor inherent a la cançó de tradició oral a causa de la mateixa transmissió oral. D’aquí que podem trobar moltes versions diferents d’una mateixa cançó amb canvis de noms propis, de topònims, i de matisos del mateix contingut.

Aquesta variant ens la va cantar la informant Joana Masip Franquet de La Bisbal de Falset a en Josep Crivillé i a un servidor –Ramon Vilar- l’any 1988.