Alquerc

Alquerc

INTRODUCCIÓ

– Hola Lourdes, saps de quin joc parlarem avui?
Hola Òscar, estic ben intrigada!
– Doncs avui et porto a tu i als oients un dels dos jocs que té més relació directe amb el nostre territori. Avui us explicaré com es juga a un dels meus jocs de taula tradicionals preferits: l’Alquerc.

BREU EXPLICACIÓ

– De quin tipus de joc parlem Òscar? De curses, de bloqueig o …
– De captures!!!! El joc de l’Alquerc és un joc de captures on l’objectiu de cada jugadora és capturar totes les fitxes de l’adversària. Has jugat mai a les dames, Lourdes?
I tant que hi he jugat, moltíssimes vegades!!!!
– Doncs l’Alquerc és l’avi de les dames. És un joc molt més senzill que les dames. L’objectiu no és fer dama ni les fitxes tenen moviments especials sinó que només hi ha un objectiu: capturar totes les fitxes de l’altra persona.
El seu origen data de fa milers d’anys i un dels llocs més emblemàtics on es jugava era a l’Antic Egipte, però el primer document escrit que trobem d’aquest joc és al famós llibre anomenat Libro de ajedrez, dados y tablas del rei Alfons X el Savi, cap el segle XIII.
Com tots els joc populars té més d’una dotzena de noms diferents segons el lloc on es juga I els més coneguts són: Alquirkat (l’original), Fetach al Marroc, Pretwa a l’Índia, Awithlaknannai dels indis Zuni de Nord Amèrica o Perali Kotuma a Sri Lanka.

I com es juga? És difícil?
– Que va! és molt fàcil! Cada jugadora té 12 fitxes del seu color escampades en una posició inicial concreta només deixant el forat del centre (dels 25 que te el tauler) i a partir d’aquí, els jugadors, en torns alternatius,  poden fer una de dues accions: o mouen una de les seves fitxes a una casella veïna lliure i que estigui marcada en el tauler ja sigui endavant , endarrere o al costat o capturen una o diverses fitxes del contrari passant per sobre i acabant el moviment en una casella lliure. Es poden encadenar captures.
Si una jugadora pot capturar una fitxa i no ho fa perquè es despista, l’altra jugadora li bufa i l’elimina del joc. Has d’estar molt atenta als moviments en cada torn i sobretot protegir-te que no et pispin fitxes!!!! D’aquesta manera, les jugadores van capturant fitxes les unes a les altres!!

I qui guanya amb tanta captura?
– Doncs guanya la jugadora que aconsegueixi capturar totes les fitxes de l’altra jugadora.

RELACIÓ AMB CATALUNYA

Òscar, al principi del programa has dit que tenia una relació especial amb Catalunya! Perquè un joc de l’antic Egipte té relació directa amb nosaltres?
Doncs mira Lourdes, l’Alquerc és un dels jocs que està catalogat en un llibre estudi que va fer el gran autor i divulgador de patrimoni cultural anomenat Albert Garcia Espuche juntament amb el seu equip de col·laboradors i que ho van deixar recollit en el llibre jocs, trinquets i jugadors. Barcelona 1700. En aquest llibre, on van fer una feinada increïble de recopilació de jocs i joguines espectacular, queden inventariats molts dels jocs que es jugaven a Barcelona en plena crisi del 1714 i serveix per entendre la societat d’aquella època a través de la mirada lúdica.
Aquest joc va ser un dels protagonistes de la nostra activitat de jocs anomenada Jocs del 1714 on teníem recollits jocs com  l’Alquerc, el molí de 9, l’argolla o els soldadets!!!
Ens explica el llibre, que als bancs de la sortida de les esglésies hi havia dibuixats o rascats, taulers d’Alquerc. Es van trobar aquests taulers gravats a la pedra, senyal que s’hi jugava abans o després del moment de culte! Què et sembla la història, Lourdes?

Doncs és molt interessant que en moments de guerres i desgràcies, la gent jugui i en quedi el record a través de les pedres. En aquest cas les parets no, però les pedres sí que han parlat!
– Doncs ara només ens queda jugar una partida de l’Alquerc, t’hi apuntes?
I tant Òscar, som-hi!