Antoni Maria Morera

Antoni Maria Morera

Antoni Maria Morera, pioner en l’edició de calendaris

 

La formació de comptabiilitat, la feina de pèrit revisor de llibres mercantils i les aficions culturals d’Antoni Maria Morera -qui el 1876 fundaria el Calendari de l’Ermità– el van portar a escriure i editar diverses obres de temàtica mercantil i científica. Tenia coneixements sòlids sobre cronologia i astronomia, si bé idees retrògrades en alguns aspectes davant l’intent de conjuminar la seva fe cristiana amb el coneixement científic. Algunes de les seves obres són el Nuevo sistema planetario, Contador universal de intereses o el Mapa de las costes marítimas de España y Marruecos con motivo de la guerra entre ambos paises (els mapes tenien gran acceptació perquè no hi havia les comunicacions d’ara i la gent volia saber on tenia els seus fills a la guerra).

L’any 1856, quan el Govern va decretar la lliure publicació de calendaris —prohibida pel control del règim absolutista de Ferran VII que, com hem dit en el capítol anterior, concedia la llicència a un sol editor per subhasta— el senyor Morera va editar (ara fa just 170 anys) el Calendario Histórico, Universal y Perpetuo, que més que un calendari era un petit tractat que ensenyava la manera de fer calendaris. S’anunciava que es venia a llibreries de totes les províncies d’Espanya i també a ultramar: les Canàries, Cuba, Haití, Mèxic, el Perú, Puerto Rico, l’Uruguai, Veneçuela i Xile. Aquest mateix any de 1856, també va publicar el Calendario Religioso, Industrial y Mercantil para 15 años i el Gran calendario, universal y perpetuo de la Era Cristiana en forma de mapa de grans dimensions, tots ells amb una gran acceptació.

Deu anys després, el 1866, publica el Calendario Industrial y Mercantil para el año 1867, consistent en un cartró imprès a dues cares que contenia els dies per al càlcul dels interessos i moltes dades útils per als escriptoris de comerç.

A Espanya es viu una situació política molt poc estable, entre lluites de revolucionaris federalistes, per una banda, i monàrquics i catòlics reaccionaris, per l’altra. En el règim de la restauració borbònica del 1875 es dicten una sèrie de disposicions contra la llibertat de premsa. És en aquest context quan el senyor Morera inicia la publicació del Calendario Ermitaño de los Pirineos por el astrólogo Fray Ramon para el año 1876, que es veu sotmès a la “revisió per la Autoritat Eclesiàstica” (o es va sotmetre a ella per voluntat pròpia).

L’aparició del Calendario Ermitaño de los Pirineos coincideix amb un dels moments de màxima popularització d’aquest tipus de publicacions. Per la seva procedència de família de pagesos i per la feina d’agrimensor, el senyor Morera coneixia bé el món rural, cosa que el va motivar a fer un calendari “per a tots els pobles de Catalunya” que es distingís dels altres per la fiabilitat de les informacions, sobretot les astronòmiques. La publicació va tenir gran èxit i abans d’acabar el segle XIX ja se’n venien més de 50.000 exemplars anuals. En un altre programa us parlarem amb més en detall d’aquest calendari.