Art i pessebrisme

Art i pessebrisme

 

Des del 15 de desembre el Centre d’Artesania de Catalunya, que depèn del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat, que podeu trobar al carrer Banys Nous de Barcelona, acull la mostra artística “Pessebrisme, visions”, on exposaran artistes plàstics i creatius aportant la seva visió del pessebrisme des de l’art.

Des de l’any 2015 la Federació Catalana de Pessebristes ha intentat aportar una visió diferent del pessebrisme, de l’art de fer el pessebre, i ho ha fet amb la col·laboració del Centre d’Artesania de Catalunya. Disposar de la possibilitat expositiva d’un espai dedicat a la promoció de l’artesania  ha estat plantejar com a una possibilitat per donar a conèixer el pessebrisme català des de diferents perspectives.

En les seves dues primeres edicions, sota el nom de Working Progress, realitzades els anys 2015 i 2017, en les quals el procés de construcció dels diferents diorames va formar part del propi contingut i relat de l’exposició. Així, les persones que visitaven l’exposició van poder veure in situ com diversos pessebristes construïen els seus diorames, des de zero fins a la finalització dels seus diorames.

Posteriorment, el 2019 es va fer una nova exposició, amb el nom de “Pessebrisme”, on es va poder veure l’evolució de quatre fragments de pessebre en les seves diferents etapes: el plantejament de l’escena, el treball de construcció i de creació de textures, la pintura i, finalment, la col·locació de les figures i els detalls.

Serà aquest Nadal, en aquesta quarta edició i sota el nom “Pessebrisme, visions”, on l’objectiu principal és visualitzar i expressar el pessebrisme com a manifestació artística. La mostra ens aproparà el pessebrisme des de diferents perspectives de les arts plàstiques. Diversos artistes plàstics aliens a les entitats pessebristes  han rebut la proposta de crear una obra a partir de la seva visió i interpretació d’un fragment de pessebre. Ho faran des de les seves diverses disciplines: la ceràmica, la pintura, la forja, l’arquitectura i l’escenografia.

Amb aquesta mostra la Federació Catalana de Pessebristes vol reivindicar el pessebre des de l’art, la seva vessant com a manifestació artística. Fer-ho amb artistes aliens al pessebrisme suposa també una aposta per donar noves visions i interpretacions, suposa contextualitzar el pessebre en el món contemporani de les arts.

Es proposa, doncs, una exposició diferent, amb nous formats, diferents materials i diverses formes d’expressió, però indiscutiblement Pessebres. Mantenir la tradició i pràctica constructiva del pessebrisme és una tasca de les nostres entitats pessebristes, però alhora també ens cal aportar i reflexionar sobre nous formats i llenguatges, i en aquest propòsit cal situar-hi la mostra d’aquest Nadal.

El pessebre és un símbol que ha estat interpretat i ha anat evolucionant a través dels seus temps i els seus contextos. La mostra “Pessebrisme, visions” ens vol aportar a aquesta interpretació plàstica del pessebre. És una proposta que vol acostar-nos als pessebres a través de l’art.

La mostra es pot visitar fins al proper 5 de febrer, és a dir, tal i com marca la tradició popular es podran visitar fins a la Candelera.

Autor: Federació Catalana de Pessebristes