Bacallà la llauna

Bacallà la llauna

“A Barcelona hi ha tres coses absolutament exquisides: el pa, les mongetes i el bacallà. El bacallà, fet de la manera que sigui: a la llauna, en samfaina, amb patates…”

Josep Pla, El quadern gris.

El bacallà a la llauna, com escrivia Nèstor Lujan, és el bacallà de la meva Barcelona. Ja es feia a les fondes barcelonines del s. XVIII i encara perdura a molts restaurants com un dels clàssics de la ciutat.

Ben segur que el bacallà a llauna és una de les maneres més bones de menjar bacallà per la seva simplicitat, per això, hem de procurar que els ingredients siguin de bona qualitat: el bacallà, l’oli d’oliva verge extra, el pebre vermell, l’all i el julivert.

El bacallà a la llauna pren el nom per la plata on es presenta, que es posa al forn acabada la cocció.

La recepta que us proposo l’he vist fer des de sempre i la fem sovint. A vegades sol, altres, acompanyat de mongetes o cigrons.

Ingredients

  •  talls de bacallà dessalat de la part del morro.
  • Farina de blat.
  • Oli d’oliva verge extra d’olives arbequines.
  • 2 grans d’all.
  • 2 branquetes de julivert.
  • 1 culleradeta de postres de pebre vermell dolç.
  • Pebre mòlt al moment.

 

Preparació, cocció i presentació

  • Talleu els grans d’alls en emincé -làmines- i piqueu el julivert. Reserveu- ho.
  • Poseu l’oli d’oliva verge extra a escalfar en una paella prou ampla i fonda.
  • Mentrestant, eixugueu els trossos de bacallà amb el paper de cuina.
  • Enfarineu els trossos de bacallà i els fregiu a banda i banda. Els traieu de la paella i els poseu en un plat amb paper de cuina per tal que absorbeixin l’excés de l’oli.
  • Poseu els talls de bacallà a la llauna.
  • En el mateix oli que heu fregit el bacallà, fregiu les lamines d’all fins que quedin una mica rosses i hi afegiu el julivert picat just un punt. Afegiu-hi el pebre vermell dolç, remeneu-ho amb una cullera de fusta i ho retireu immediatament del foc. S’ha de fer molt de pressa perquè el pebre vermell no es pot cremar.
  • Aboqueu aquesta salsa per sobre dels trossos de bacallà. Poseu-hi un polsim de pebre molt al moment i, si ho voleu, una mica més de julivert tallat.
  • Si ho voleu, el podeu posar uns minuts al forn i escalfar-lo fins al punt de portar a la taula.

Suggeriment.Acompanyeu el bacallà amb cigrons o amb mongetes.