Ball francès (Beuda)

Ball francès (Beuda)

El Ball Francès va ser estrenat l’any 1981 per l’Esbart Ciutat Comtal, de Barcelona, del qual n’és director el mateix autor de la coreografia: Lluís Calduch Ramos.

El Ball Francès era una dansa festiva i desenfadada que havia fet les delícies dels nostres avis en moltes festes majors de la comarca de la Garrotxa. El que sabem de la dansa és que les parelles feien una alegre farandola en la qual contrastava la feminitat de les noies al costat de la força i l’energia dels moviments dels nois. Les aixecades de les noies, realitzades en acabar certes tonades, donaren al ball una estructura molt semblant a les corrandes.

La música del Ball Francès s’estructura en repetides frases musicals que s’encadenen seguint el clàssic patró de la música tradicional. Cadascuna de les anomenades tirades es repeteix en el temps conservant la melodia i el còmput de compassos. Malgrat algun canvi rítmic, no hi ha contratemps ni passatges que s’escapin de la regularitat, i la coreografia també s’empara en les formes clàssiques que inspiren les corrandes i els balls rodons. Malgrat tot, el conjunt coreogràfic així com el musical, defugen totalment la monotonia i traspuen frescor i divertiment.

El ball va ser reconstruït a partir de la informació trobada, la qual ens parla d’un dels últims llocs on fou dansat, a Beuda, a la Garrotxa.

La coreografia és de Lluís Calduch Ramos, els figurins són de Maria Carbonell, i la instrumentació per a cobla d’Agustí Cohí i Grau.