Basílica castellera
Crònica 16/05/2011

Basílica castellera
Crònica 16/05/2011

Els verds alcen el primer 7de8 de la història i el 3de9 més matiner

El 7de8 dels verds Foto: R. Tarrés

 

La diada de Fires de Vilafranca ha portat novetats destacades tot i estar a inici de temporada. Els Castellers de Vilafranca han fet un gran repertori amb el primer castell de 9 de l’any i una estrena inèdita. De sortida van bastir el 4de8 amb l’agulla. A la segona ronda van plantar un magnífic 3de9, el més matiner en temporada regular. A la tercera ronda van inventar el 7de8, una estructura parida fa dos anys pels Margeners de Guissona. Els verds la van elevar als 8 pisos i la van facturar amb un sol enxaneta, que va coronar els dos poms de dalt, amb els aixecadors a lloc durant tot el via crucis. Aquesta basílica està considerada com a gamma alta de 8, per sota del 5de8, i obre les portes a un possible 7de9 amb folre. Els vilafranquins van cloure el festival amb l’estrena del pilar de 7, el primer del 2011. Aquesta diada va permetre veure les tres colles de Vilafranca actuant en pròpia plaça, els Xicots de Vilafranca amb el 5de7 com a millor castell i la Jove Xiquets de Vilafranca amb el 3de7 carregat com a màxim castell. També hi van participar els Castellers d’Altafulla que van fer la clàssica de 7. Previ a l’inici de la diada es va descobrir una placa commemorativa de la torre de 8 sense folre, castell descarregat pels verds l’any passat.

A Badalona els Minyons de Terrassa van repetir el seu millor repertori en el que va de curs: torre de 8, 3de8, 4de8 i pilar de 6. L’espadat és el quart ja de la temporada, l’any passat en van fer cinc. En aquesta actuació els Margeners de Guissona van fer el 4de7 amb l’agulla i els de Castellers de Badalona els bàsics de 7.

A Terrassa la Colla Vella dels Xiquets de Valls hi va portar la clàssica de 8 i el pilar de 6, mentre els Castellers de Sants el 3 i 4de8. Els Castellers de Terrassa, poc encertats, van haver de conformar-se amb bàsics de 7.

Al Milà la Colla Joves Xiquets de Valls també va fer la clàssica de 8, igualant el resultat de la Diada de la Candela. Els Xiquets de Reus van fer el 5de7 com a destacat.

A Mataró, diumenge al capvespre, els Capgrossos de Mataró van tornar a fer la clàssica de 8. Els Castellers de Sabadell hi van portar el 4de8 i la torre de 7, igualant el nombre de registres d’aquest dos castells en tota la temporada passada.

A Sant Cugat del Vallès els Castellers de Sant Cugat van completar la tercera torre de 7 de l’any, una més que en tot l’any passat. Els Sagals d’Osona també la van descarregar i els Castellers de Barcelona van coronar-la tant sols.

Per acabar dues torres de 7 més, la que van completar ja el dissabte els de Sant Cugat i la que van fer els Marrecs de Salt aquest diumenge a Girona.