Bona festa (sardana)
Josep Vicens i Juli “Xaxu”

Bona festa (sardana)
Josep Vicens i Juli “Xaxu”

Nascut a L’Escala el 15 de gener de 1870, Josep Vicens i Juli, conegut com l’avi Xaxu, és un dels compositors als quals la sardana deu gran part de la seva expansió i arrelament. La seva música senzilla, engrescadora i dolça a la vegada i amb regust autòcton fruit sens dubte del fet de glosar les cançons populars i tradicionals van esdevenir i continuen essent grans èxits del repertori sardanista.

Barber d’ofici i músic de vocació, des de molt petit mostrà un entusiasme excepcional per les sardanes. Als 8 o 9 anys va aprendre les primeres notes amb el músic escalenc Rossend Mercader. Els estudis superiors els va fer, però, de manera intuïtiva, quasi sense ajut de ningú. Aprengué harmonia. I no parà d’estudiar i d’aprendre amb una tossuderia constant.

Als 15 anys va compondre la primera sardana La filosa. Després arribarien títols ja molt acceptats pel públic com ara Aires de ma terra o El cant del pastoret. I a partir del 20 anys  ja s’hi dedicà de ple amb una fal·lera admirable. Tots els detalls del seu país li servien de tema: la mar, la natura, els sentiments, les roques…

Una tal dedicació havia de portar, diríem que forçosament, a la formació d’una cobla. I així va ser. El que passà és que havent-hi ja la del seu mestre Rossend Mercader (pare del compositor Pere Mercader i Andreu) va sorgir la rivalitat i l’enfrontament. Finalment el batlle de l’Escala hi posà pau i se’n produí la fusió amb el nom de L’Aliança. Així i tot l’harmonia no fou definitiva i amb el temps acabà produint-se una nova reestructuració que la convertí en La Principal de l’Escala sota la direcció indiscutida d’en Xaxu.

Als 50 anys, residint a Malgrat, escriví algunes de les sardanes més populars: Carícies, Les noies de la costa, La plaça del firal, La Barretina o la que escoltarem avui, Bona festa.

L’any 1930 torna a Girona. Però l’atracció de l’Escala natal pogué més i amb els anys, i després de passar la guerra i un penós exili, acabà tornant-hi quan tenia més de 70 anys. Això sí, sense parar de compondre. D’aquesta etapa són La Roca del Cargol, La Roca del Frare, Ganxets dansaires i les últimes quan tenia 79 anys: La colla i La barraca de l’amor. Es calcula que va escriure prop de 500 sardanes.

Josep Vicens, l’avi Xaxu, va morir a L’Escala el 19 d’abril de 1956. Precisament la sardana que hem triat, Bona festa, a banda de ser potser el més gran dels seus èxits, fa referència precisament a la Festa Major de la costera vila de l’Alt Empordà. Ens la interpreta la cobla La Principal de la Bisbal en un enregistrament de l’any 1988.