Camiseria París

Camiseria París

Cançó de divertiment.

A cavall entre el divertiment i la publicitat presentem avui una cançó que en Josep Crivillé i un servidor (Ramon Vilar) vàrem recollir a dues localitats diferents: a Tàrrega (L’Urgell) i a Cornudella (El Priorat). A la primera població, Tàrrega, havíem reunit un grup de dones informants en una sessió de treball de camp a casa de la Carme Novell. Al final d’una sessió densa i fructífera de remenar la memòria oral, el grup de dones recordà una cançó molt llarga (una bestiesa!) amb la qual s’ho passaven molt bé. Concretament recordaven de quan anaven d’excursió a Montserrat que dalt de l’autocar iniciaven aquesta cançó i que, com que era tan llarga, durava tot el camí fins arribar a Montserrat…

Interpretar altra vegada aquesta cançó comportà un bon exercici de memòria per al grup ja que totes la recordaven fragmentàriament.

Aquest no fou el cas de la versió recollida a Cornudella de Montsant on la informant, Teresa Pàmies, ens la cantà d’una revolada. Certament és una cançó molt llarga on es fa una descripció humorística d’uan família de pagès que va a Barcelona a comprar, entre altres coses, camises. Les facècies que passen s’expressen melòdicament a través d’un popurri de tonades populars i conegudes a fi de facilitar la memòria del text.

Disposem-nos a escoltar tot seguit la versió cantada per Teresa Pàmies de Cornudella de Montsant (Priorat) recollida l’any 1987.