Campanes de Tarragona

Campanes de Tarragona

Tocs de campanes de la catedral de Tarragona

Toc de Prima

El conjunt de campanes de la catedral de Tarragona és sens dubte un dels més importants de l’Estat Espanyol. Actualment hi ha vint campanes notables i un rotlle de petites.

Un quart abans d’iniciar el Repic general de campanes es realitza el Toc de Prima. De fet, és el toc corresponent a dos quarts de nou del matí aproximadament, és a dir, a l’hora prima. Diàriament servia per convocar els canonges al rés de cor els dies comuns, el qual es feia abans de la missa conventual. Es toca amb les dues campanes anomenades popularment “Primes”, també conegudes com Ave Maria o Seny Petit. Escoltem aquest toc.

Repic general de campanes

El Repic general de campanes és senyal d’alegria i de festa gran. Actualment es fa el 21 de setembre a les set del vespre, moment d’inici oficial de les jornades centrals de les festes de Santa Tecla; es torna a tocar el 22 de setembre a les dotze del migdia, senyal de la vigília de la festa; i quan el braç de Santa Tecla o la Custòdia pel Corpus surten de la catedral fins que des del campanar se’ls perd de vista, i en el moment que reapareixen fins que entren a la Seu. Totes les campanes repiquen i acompanyen el vol de la Fructuosa i de l’Assumpta.