Camperola

Camperola

Avui a “Danses” us presentem Camperola, una creació coreogràfica de Ricard Roig, director de l’Esbart Reus Dansa, sobre la música d’una sardana del mestre Eduard Toldrà.
Ricard Roig entra a formar part com a dansaire de l’Esbart Dansaire de l’Orfeó Reusenc l’any 1975. El 1984, és nomenat sots-director i el 1986 director i mestre de dansa, encapçalant un gir ideològic de l’esbart cap a la dansa catalana escènica d’arrel tradicional.
A partir d’una sòlida i intensa formació, Roig va desenvolupant tots els papers de l’auca: a més de director, s’endinsa en el món de la recerca, la coreografia i la il·luminació, realitzant diversos treballs amb el seu grup i també col·laborant amb altres formacions com l’Esbart Santa Tecla, de Tarragona o l’Esbart Manresà així com amb diversos grups de teatre o Festivals de Dansa..
Actualment és membre en qualitat de tècnic de dansa del Consell General de l’Institut Municipal d’Acció Cultural de l’Ajuntament de Reus, i l’any 2008, fou nomenat assessor-consultor de l’Agrupament d’Esbarts Dansaires de Catalunya, per tal col·laborar en la investigació de les necessitats en la formació dels mestres de dansa dels diferents esbarts adherits a aquesta associació.
La sardana Camperola fou escrita originalment per a cobla tot i que la versió que s’utilitza a la dansa correspon a la instrumentació que per a orquestra simfònica realitzà posteriorment el mestre Joan Alfonso.
L’original data de l’any 1923. Una època en la que l’autor vilanoví va conèixer a la localitat empordanesa de Cantallops la que més endavant seria la seva esposa. Aquest fet i el caire eminentment romàntic de la peça, inspiraren en el coreògraf la creació d’una dansa de festeig, de joc, d’enamorament entre dos joves en la transició cap a la maduresa. La música aporta una variada gamma de registres que permet un treball també variat i contrastat en el que conviuen moments de gran dolçor i recolliment amb d’altres més enèrgics i expansius.
Aquesta dansa, fou estrenada al Teatre Bartrina de Reus, el 12 de setembre de 2009 dins l’espectacle “Danses de Creació, 8ª edició” pels dansaires Carlos Hugo Velarde i Laura Roig, filla del coreògraf, a la que aquest li dedicà la creació d’aquest ball. El disseny de vestuari és de Montserrat Llauradó.
—————————————–
Aquí teniu la dansa ballada al Teatre Bartrina.

—————————————–
I encara una altra dansada. Al bell mig de la Plaça Prim, de Reus.