Canelons

Canelons

Els canelons són un plat de festa i tradicional de la diada de  Sant Esteve, celebrada a Catalunya i molts països del nostre entorn com la segona festa de Nadal. Per ampliar podeu visitar el blog CuinaCinc on trobareu l’origen d’aquest plat i com varen arribar a Barcelona.

En definitiva un plat burgès, deliciós, que va passar dels restaurants a les cases i com un empresari va idear les primeres capsetes de plaques de pasta per facilitar l’elaboració a casa teva.

Hi ha moltes maneres de fer-los, també, de farcir-los i de diferents varietats: amb carn, peix o verdures.

Avui et presentaré, possiblement, la més coneguda. Encara que cada casa té la seva manera.

Ingredients:

  • 18 plaques de canelons (seguir les instruccions del fabricant per bullir-los)
  • 160 gr. de carn de vedella
  • 160 gr. de carn de porc
  • 50 gr. de pernil dolç
  • 200 gr. de carn de pollastre
  • 50 gr. de foie gras
  • 1/2 l. de brou
  • 1 copa de vi ranci
  • 1 ceba
  • 1 porro
  • 2 pastanagues
  • 3 cullerades de salsa de tomàquet
  • Oli d’oliva verge extra, el necessari
  • Sal i pebre

 

Preparació i cocció:

  1. Tallar les carns i les verdures
  2. En una cassola, prou ampla, poseu-hi oli, rossegeu la carn salpebrada ben daurada i retireu-la.
  3. A la mateixa cassola, poseu-hi les verdures i feu un sofregit primer la ceba, després el porro i finalment les pastanagues
  4. Un cop sofregides, torneu a posar-hi les carn i afegiu-hi el vi ranci i deixeu reduir.
  5. Tapeu la cassola. Aneu-ho remenant de tant en tant perquè no s’enganxi, fins que la carn sigui cuita.
  6. Afegiu el foie gras, la salsa de tomàquet i el caldo. Deixar coure uns minuts més i retirareu del foc.
  7. Tritureu amb la batedora el que heu cuinat
  8. Rectifiqueu de sal i pebre.
  9. Prepareu la beixamel de la manera habitual.
  10. Bullir les plaques dels canelons seguint les recomanacions i instruccions del fabricant. Esteneu-les en un drap de cotó.
  11. Farciu les plaques de canelons, disposeu-ho en una safata, cobriu amb beixamel, formatge ratllat, uns dauets de mantega per gratinar.
  12. Presenteu-los a taula.

 

Que vagi de gust!