Càntirs

Càntirs

Nom del joc:
Càntirs

Poblacions:

Argentona, Cadaquès

Característiques:
argentona-cantir-200-quilos
Quanta gent no té a casa càntirs de fang o de ceràmica com a objecte de decoració? Però… quante gent jugaria amb un càntir? El càntir o doll, segons el territori, era un objecte present a totes les cases doncs garantia el subministrament d’aigua a les cases. Anar a la font a cercar aigua era una de les tasques que normalment feien les doneso les nenes des de molt antic. De càntirs hi ha de totes formes i materials de manera que formen part de la cultura humana.

A Catalunya hi ha dues poblacions on per festes el càntir o doll pren un protagonisme cabdal: Argentona i Cadaqués.

A Argentona, el 4 d’agost, es celebren les festes de Sant Doménec dia que es fa la benedicció de l’aigua documentada des de 1551. Es fan tot d’actes al voltant del càntir entre s’altres jocs. Passar-se càntir intentant que no es trenqui, llançar un raig d’aigua el més lluny possible bufant pel broc gros, pescar el càntir, etcètera.

Però si és coneguda aquesta festa és pel concurs d’aixecada de càntirs.

Un nombre d’uns 12 càntirs que van des dels 2 litres fins als 200 han de ser alçats i els participants han de beure aigua dels càntirs. S’ha de fer en el menor nombre de temps possible. En cas d’empat guanya qui ho hagi fet en el menor temps possible.

Aquesta prova ha format part del concurs de l’home i la dona més forts de Catalunya.

IMG_4050L’altre població que té al càntir com un dels protagonistes de la festa és Cadaqués. La preciosa vila costanera inclou una cursa de dolls, que és així com s’anomenen allà. Aquestes curses reprodueixen les curses que les joves del poble feien per anar a al font i tornar a casa abans que les altres.

El càntir ple d’aigua es recolza al cap amb una tovallola enrotllada que li fa de coixí. Les participants han de recórrer una distància establerta el més ràpid possible sense que caigui el càntir.

Preguntes:

Hi ha algun càntir famós a Argentona?
El Jordi González. El popular presentador va fer portar el càntir gros a un programa de televisió que presentava en directe. El càntir tenia aigua però no estava ple del tot. El presentador el va agafar per la nansa donant una sacsejada que va moure l’aigua de l’interior provocant una vibració que va trencar el càntir.

Es trenquen molts càntirs a Cadaqués?
Cap doncs són tant hàbils les dones que poden caminar cap enrere, ajupir-se i fer un seguit d’habilitats amb el càntir al cap que si ho intentem nosaltres sense practicar no guanyaríem per càntirs

So associat: Aigua
——————————————————-
Mireu aquest Youtube de la Festa Major de Cadaqués del 2015. Amb cursa de dolls inclosa.