Capital per la sardana

Capital per la sardana

Jesús Ventura

El passat dimarts, dia 24, a la Sala d’actes del Palau Marc, de Barcelona, tingué lloc la presentació de la “Capital de la Sardana”, una nova proposta  elaborada conjuntament per la renovada Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes i l’Obra del Ballet Popular, un projecte que agafarà el relleu, des del proper any 2013, a les festes del Pubillatge, una tradició iniciada l’any 1960 per l’Obra del Ballet Popular i que el passat diumenge dia 22 visqué el seu darrer episodi a Organyà, amb la Cloenda de les festes d’aquesta població de l’Alt Urgell com a 51a. Ciutat Pubilla de la Sardana. La primera CAPITAL DE LA SARDANA serà Arenys de Munt, a la comarca del Maresme, representada a l’acte pel seu alcalde, el Sr. Josep Manel Ximenis.

Malgrat que podríem utilitzar el tòpic que tots els canvis són polèmics, en aquest cas hem de dir que no ens serveix. Les Ciutats Pubilles, les Caravanes de la Sardana, les lliçons magistral o els missatges al món sardanista, per citar només quatre ítems relacionats amb la festa del Pubillatge, van fer i han fet una feina importantíssima per la sardana i la seva difusió. Però crec que tothom coincideix en que ara tocava canviar. Que calia rentar-li la cara a la manifestació sardanista més important del calendari, si més no pel que fa a la seva voluntat de representativitat i al seu simbolisme. I si haguéssim de resumir algunes impressions post-presentació, diria que, fins i tot, la majoria de la gent allí present esperava, tal vegada, més canvis, o més substanciosos.

Jo entenc la proposta com una declaració de principis. I en aquest aspecte, malgrat l’essència dels continguts no pateix excessives transformacions (tampoc  em semblaria massa lògic que així fos), si que tota l’exposició transpira una renovació d’imatge, una voluntat d’actualització, de modernitat indispensable. En definitiva, de normalització i de contemporaneïtat. I per això, una vegada assentades les bases, caldrà estar atent a la realització i al seu desenvolupament. Serà al plasmar-ho en fets on veurem realment si les fites anhelades s’aconsegueixen de veritat.

Dues coses més que em van plaure especialment de l’acte. La primera, el fet que fossin les tres entitats (FSC, UCS i OBP) que conjuntament han pensat, proposat i endegat el projecte CAPITAL DE LA SARDANA. En temps de crisi la unitat és indispensable i en aquest aspecte sembla que la cosa va per bon camí,

I la segona: la presència, el recolzament fefaent i la manifesta voluntat d’implicació de la màxima institució nacional, la Generalitat de Catalunya, amb la presència del Director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, el Sr. Lluís Puig i, molt especialment, del Conseller de Cultura, l’honorable Sr. Ferran Mascarell, que es manifestà complagut per la proposta i que agraí de manera insistent aquesta voluntat de renovació i, sobretot, la d’unificar criteris i aglutinar esforços.

Utilitzant terminologies castelleres, es tracta de fer pinya i de comptar amb unes bones crosses; unes bases indispensables perquè el castell pugi i per poder fer l’aleta.

 

Tant de bo que la “Capital de la sardana” arribi a ser realment “capital” per la sardana.