Cartes

Cartes

INTRODUCCIÓ
Si jo hagués d’anar a una illa deserta saps quin joc m’emportaria?
No.
– Un manat de naips.
Un què?
– Un joc de cartes. Les cartes són un element lúdic que permet jugar a infinits jocs. En Pompeu Fabra al seu diccionari en recull més de 70 entrades relacionades amb les cartes.

PARAULES: DEFINICIONS i CURIOSITATS
En Pompeu fa un exercici exhaustiu de domini dels jocs de naips, als que defineix com a carta de jugar.
Ens defineix PERICA com la sota d’oros, o PERICOT com el cavall de bastos.
La Perica i en pericot.
– Sí. Una bona parella.

La riquesa del vocabulari de les cartes és enorme. En Pompeu ens parla del BACARÀ i del MONTE, i d’una jugada relacionada amb aquests dos jocs que es diu TALL i que és cada tanda de jocs que es fan amb les cartes que el banquer va traient de la pila inicial fins acabar-les. Per cert, saps que és una MARTINGALA?
No.
– Doncs és una jugada del joc del MONTE en què s’apunta a tres cartes contra una. Altrament una trampa, engany. Per això aquesta paraula MARTINGALA es fa servir com a sinònim d’engany.

També recull la popular MONA o el BURRO.
Va d’animals la cosa.
– Ui, si sapiguesis…

I també ens parla del TRUC, l’HOME, la MANILLA, el TUTI i la BESCAMBRILLA, jocs de cartes molt populars dècades enrere.

Expressions com ATOT, el que seria en certs jocs de cartes, cadascuna de les cartes d’un coll determinat per la girada o qualsevol altra convenció i que pel fet d’ésser d’aquell coll venç les dels altres colls. Es a dir una carta guanyadora.

O un VAITOT, el fet d’arriscar un jugador en una jugada tot el diner que té davant seu.
Un ordago?
– Això és una expressió basca que incorpora el castellà del joc del MUS. En català quan ens hi volem jugar-ho tot direm VAITOT.

Incorpora jocs de l’anglès com el PÒQUER, el BRIDGE, el BOSTON i la paraula JÒQUER com a comodí.

Unes altres paraules que recull són: abatre, acusar, anar, acoblar, escapçar, escartejar, plantar, refallar, tirar, trucar i d’altres que són accions que es realitzen quan es juga a cartes. Els pals o colls de la baralla també apareixen al diccionari. Ronda, rondins, secança, pèssim, mala, flor, ali, són combinacions de cartes diferents.

També podem fer CAPOT o donar CAPOT, en certs jocs de cartes, guanyar un jugador totes les bases (o un nombre determinat de bases al final del joc).

Com podeu veure el vocabulari dels jocs de cartes és riquíssim. No l’empobrim.
Vaitot a que amb programes com aquest això no passa.
– Espero que si, Clara. Que vagi molt bé i fins la propera.