“Castell total” a Reus
Crònica 03/10/2011

“Castell total” a Reus
Crònica 03/10/2011

Els verds carreguen el 4 de 9 sense folre a Reus, feia tres anys que no s’assolia el “castell total”

 

Els Castellers de Vilafranca van coronar per cinquena vegada aquest gamma extra en una diada desigual

 

Dissabte a la tarda la plaça del Mercadal de Reus va veure un altre 4 de 9 sense folre. Els de Vilafranca van recuperar-lo en la reinventada diada bianual reusenca, que en el seu conjunt va oferir llums i ombres.

Els Castellers de Vilafranca van obrir amb el 3 de 9, el divuitè de la temporada. El van fer sense problemes i els manté en l’orbita del 3 de 10. A la segona ronda van atacar una altra “bestia” del repertori casteller, el 4 de 9 “net”. Van saber pujar-lo amb correcció, tot i perdre les mides al tronc. Un cop carregat, davant del gaudi dels presents, van accentuar-se els defectes de quadratura i no el van poder salvar. La caiguda va ser dolorosa i els va deixar contusionats. Cinquè 4 de 9 sense folre en l’historial verd, però, sense encara haver-lo descarregat. Els de Vilafranca el van coronar a Vilafranca per Tots Sants del 2002, 2003 i 2008 i al Concurs de Tarragona d’ara fa tres anys. La caiguda va fer canviar la resta del programa de l’actuació dels verds, que van cloure amb la torre de 8 amb folre i sense pilar de mèrit.

Els Minyons de Terrassa van saber treure profit de la diada. Van fer el tretzè 3 de 9 de l’any, camí del 3 de 10 que volen fer a Girona a finals de mes. Després van tornar a fer el 5 de 8, el segon de l’any, i van estrenar el 3 de 8 amb l’agulla. Al torn de pilars de qualitat van coronar el de 7 amb folre, sent la única colla que va fer un espadat de mèrit.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls també va fer una actuació sense forçar la màquina més de compte. Va obrir amb un solvent 5 de 8. Després va bastir el desè 3 de 9 de l’any, treballat durant la baixada. Va cloure amb un modest 4 de 8.

La Colla Joves Xiquets de Valls no va poder emprendre la tant esperada remuntada, renunciant al castell de 9. Van fer amb correcció un senzills 3 de 8 i el 4 de 8, però va fer llenya en el 5 de 8. La catedral va cedir amb l’enxaneta dalt del segon pom, la colla el va donar per coronat entre els dubtes dels presents.

Els Xiquets de Reus va sumar una altra clàssica de 8 aquest any. Van fer amb suficiència el 3 de 8, 4 de 8 i 2 de 7. Van renunciar a provar el 2 de 8 amb folre que havien assajat.

El ritme de la diada va ser molt bo, en total dues hores i mitja de durada. La plaça va registrar una presencia de públic elevada i sostinguda. El resultat casteller global, però, va estar per sota del previst. A grans trets: un gamma extra carregat i tres castells de 9 bàsics completats.

Altres diades destacades

Els cap de setmana també ens ha deixat un altre castell de 9.  Els Capgrossos de Mataró van completar el 4 de 9 a Lleida. Els del Maresme el van fer al segon intent, després de desmuntar un de previ. Els blaus van tornar a mostrar el potencial de la colla i van fer palès que encara no ho han dit tot aquest any. També van fer la torre de 8 i el 3 de 8, estructura que els havia donat darrerament més d’un mal de cap. Els Castellers de Lleida van fer la seva millor diada de Sant Miquel en descarregar tres castells de 8. Van obrir amb el carro gros i van completar per primer cop aquest any la torre i el 3 de 8. Els Nens del Vendrell van tornar a fer la torre de 7.

A Hostafranchs, a Barcelona, els Castellers de Sants van coronar la primera torre de 8 de l’any. També van fer un intent desmuntat de 5 de 8. El 3 de 8 i el 4 de 8 van ser els seus altres dos castells. Els Castellers de Terrassa hi van estrenar la torre de 7. La Jove de Sitges hi va portar el 5 de 7 com a millor castell. En un altre indret de la ciutat, a la rambla de Santa Mònica, els Bordegassos de Vilanova i els Castellers de Barcelona van completar la torre de 7. Aquest cap de setmana també han descarregat la torre de 7 els Sagals d’Osona a Molins de Rei i els Marrecs de Salt en pròpia plaça. Els gironins també van desmuntar un intent de 4 de 8.

El Concurs7

A Torredembarra es va celebrar el Concurs7, amb la presència de tretze colles del país. Quatre de les agrupacions participants van fer la seva millor actuació històrica. Els Castellers d’Esplugues van guanyar aquesta edició amb la torre de 7 carregada, el millor castell de la jornada. Segon lloc per als amfitrions Nois de la Torre i el tercer per els Castellers del Poble-Sec, les dues colles van estrenar el 7 de 7. De la resta de colles cal destacar algunes estrenes en el seu històric particular. El primer 5 de 7 dels de la Sagrada Família, el primer 3 de 7 amb l’agulla de la Jove de l’Hospitalet, el primer 4 de 7 amb l’agulla carregat dels Salats de Súria i el primer pilar de 5 descarregat de la Jove Xiquets de Vilafranca. Els vilafranquins de la camisa blava van fer la clàssica de 7, quedant el 4 de 7 carregat. Els de l’Arboç, Badalona i Altafulla van fer gamma alta de 7 i la Jove de Barcelona i els de Cerdanyola els bàsics de 7. Els Torraires de Montblanc var ser la única colla que no va fer castells 7.