Coca de ratafia
Podem preparar coques durant tot l’any però si hi ha un moment del calendari aquest és l’estiu: coques de Sant Joan, coques de Sant Pere, coques de forner, de recapte, coques dolces o coques salades.
Eliana Thibau va escriure el llibre: “Les coques catalanes” recull gairebé un centenar de coques dolces i salades, un recorregut per la geografia al voltant de la coca com senyal d’identitat, una meravella. En qualsevol cas la coca pertany a la cuina del pa i a la cuina popular.
Així que aprofitant l’estiu que és quan es comença a preparar la ratafia i els raiers recorden el seu passat raier compartirem la coca de ratafia que em va donar l’Àngel de la ratafia dels raiers.
Ingredients:
- 200 g de farina de blat
- 200 g de sucre
- 5 o 6 ous segons la mida
- 100 g de panses
- 125 g d’oli de gira-sol
- 125 g de ratafia
- un grapat de nous seques
- 1 sobre de llevat en pols (tipus Royal)
- un pessic de sal
- mantega per untar el motllo
Com fer la Coca de ratafia dels raiers pas a pas:
Preparació i cocció:
- Primer de tot es posen les panses en remull amb la ratafia unes hores abans. Quan estan ben hidratades es colen. Les vaig treure just al moment d’afegir-les.
- D’altra banda separen les clares dels rovells de l’ou.
- A continuació, es reparteix el sucre: 100 gr. amb les clares i els altres 100 gr. amb els rovells. Es baten els rovells d’ou fins blanquejar. Es munten les clares amb un pessic de sal al punt de neu.
- Llavors s’afegeixen les clares als rovells (sense remoure).
- En un bol a part, es barreja la ratafia amb l’oli, la farina tamisada junt amb el llevat i es van incorporant els ous remenant poc a poc. S’afegeixen les panses i un grapat de nous deixem unes quantes per decorar.
- Es col·loca un full de paper vegetal untat amb mantega i enfarinat dins d’un motlle allargat queda molt bé amb aquesta forma.
- S’aboca la massa i es cou al forn a 180º C durant 45 minuts o fins que estigui cuita.
- Es treu del forn i es pinta amb ratafia, i ràpidament s’escampa sucre i nous pel damunt per decorar si es desitja.
Que vagi de gust!