Coca de ratafia

Coca de ratafia

Podem preparar coques durant tot l’any però si hi ha un moment del calendari aquest és l’estiu: coques de Sant Joan, coques de Sant Pere, coques de forner, de recapte, coques dolces o coques salades.

Eliana Thibau va escriure el llibre: “Les coques catalanes” recull gairebé un centenar de coques dolces i salades, un recorregut per la geografia al voltant de la coca com senyal d’identitat, una meravella. En qualsevol cas la coca pertany a la cuina del pa i a la cuina popular.

Així que aprofitant l’estiu que és quan es comença a preparar la ratafia i els raiers recorden el seu passat raier compartirem la coca de ratafia que em va donar l’Àngel de la ratafia dels raiers.

Ingredients:

  • 200 g de farina de blat
  • 200 g de sucre
  • 5 o 6 ous segons la mida
  • 100 g de panses
  • 125 g d’oli de gira-sol
  • 125 g de ratafia
  • un grapat de nous seques
  • 1 sobre de llevat en pols (tipus Royal)
  • un pessic de sal
  • mantega per untar el motllo

Com fer la Coca de ratafia dels raiers pas a pas:


Preparació i cocció
:

  • Primer de tot es posen les panses en remull amb la ratafia unes hores abans. Quan estan ben hidratades es colen. Les vaig treure just al moment d’afegir-les.
  • D’altra banda separen les clares dels rovells de l’ou.
  • A continuació, es reparteix el sucre: 100 gr. amb les clares i els altres 100 gr. amb els rovells. Es baten els rovells d’ou fins blanquejar. Es munten les clares amb un pessic de sal al punt de neu.
  • Llavors s’afegeixen les clares als rovells (sense remoure).
  • En un bol a part, es barreja la ratafia amb l’oli, la farina tamisada junt amb el llevat i es van incorporant els ous remenant poc a poc. S’afegeixen les panses i un grapat de nous deixem unes quantes per decorar.
  • Es col·loca un full de paper vegetal untat amb mantega i enfarinat dins d’un motlle allargat queda molt bé amb aquesta forma.
  • S’aboca la massa i es cou al forn a 180º C durant 45 minuts o fins que estigui cuita.
  • Es treu del forn i es pinta amb ratafia, i ràpidament s’escampa sucre i nous pel damunt per decorar si es desitja.

 

Que vagi de gust!