Conrear a casa un hort urbà

Conrear a casa un hort urbà

Tenir un hort a casa, o prop de la llar, ens ajuda a tenir una visió molt més agraïda del nostre entorn. Si per raons de la limitació de l’espai això no fos possible tenim, però, l’alternativa de construir el nostre propi hortet al balcó a la terrassa de casa escollint, inicialment, una o dues de les hortalisses més estimades i, després, de mica en mica, augmentar-ne progressivament el conreu afegint jardineres i nous testos.

Els testos o jardineres sempre han d’estar proveïts de bona terra (millor negra, nutritiva i amb compost), amb bon drenatge i situar-los en els llocs on arribi més quantitat de llum solar. Al seu moment (observant sempre els cicles llunars!) caldrà sembrar-hi el julivert, els apis, l’enciam, raves, cebes, cols, alls, pebroteres, tomaqueres, tot estovant la terra per a sembrar les sements, o bé plantar-hi les mates del planter i, sobretot, regar sense demora les hortalisses sempre que sigui convenient. La cura diària del nostre hortet casolà ens ajudarà a ser més molt sensibles als reptes de l’ecologia i a valorar, com a do de Déu, allò que és fruit de la terra i treball nostre…

A més, l’observació de la creixença de les nostres hortalisses ens farà més responsables i ens farà adonar que hem vetllat  per elles maldant per tal d’evitar l’acció de les malures que poden contagiar-les, o bé impedir-ne la seva creixença, especialment l’acció nociva d’aquells insectes que són poc perceptibles a la vista, com ara els àcars, i que afecten tan directament les plantes dels nostres horts i jardins, de tal manera que, si mai observeu a les fulles de les hortalisses taques, puntets o petites deformacions, possiblement això indiqui la presència d’àcars.

Els antics frares solien eliminar aquests insectes tan menuts amb la maceració una mica fermentada d’aigua amb pells de ceba roja que, una volta colada, era aspergida amb un almorratxa, a guisa de polvoritzador, sobre les plantes afectades. Aquesta aspersió cal fer-la de bon matí i també al capvespre almenys una dotzena de dies, amb l’objectiu d’eliminar els àcars.

Aquest frare caputxí del Bages, fill de pagès hortolà, que signa aquestes ratlles, us convida a preparar un hortet a casa vostra que, si en teniu cura sol·lícita, ben aviat, passarà a formar part de la vostra vida diària i familiar i tindreu el gust de menjar-vos les millors hortalisses de proximitat… del balcó a la taula!

http://www.calendariermita.cat/conrear-a-casa-un-hort-urba/