Consells de perruqueria

Consells de perruqueria

El DIEC 2 defineix que els llunàtics són d’humor variable i que va a rauxes. De fet estableix una analogia amb les quatre fases de la lluna. Lluna plena, lluna minvant, lluna nova, i lluna creixent.

Així és força comú que en converses surtin expressions com “aquest va amb la lluna” o aquesta o l’altre “és una llunàtica “ etc. O fins i tot “estar a la lluna de València” quan volem dir que un no està pel que ha d’estar, està distret etc. En Víctor Pàmies us en parlaria una estona ben llarga sobre dites relacionades amb la lluna.

El que sí que és cert és que la lluna té una influència molt important en moltíssims aspectes de la vida. Tenia un conegut que sempre em deia si la lluna és capaç de moure els mars imagina’t què pot arribar a fer amb nosaltres.

Per exemple la lluna condiciona tot el nostre calendari festiu. Totes les festes mòbils del nostre calendari estan sotmeses a la primera lluna plena després de l’equinocci de primavera. Així el Carnaval, el dimecres de cendra, la quaresma. la setmana santa, la pasqua i la segona pasqua, l’Ascensió i Corpus cada any corren amunt i avall del calendari segons la lluna.

Els pagesos tenien o tenen molt presents les llunacions per tal de collir, sembrar, i fer determinades tasques com la poda, empelts etc. En el calendari de l’Ermità del 2022 llegim que:

LLuna Plena. La saba es concentra als teixits superiors de les plantes. Colliu fruits i fulles.

Lluna minvant. La saba es concentra a les parts subterrànies de les plantes i aleshores convé fer empelts, plantar hortalisses que creixen arran de terra i tubercles.

Lluna nova. Colliu herbes aromàtiques i remeieres. Per lluna nova s’incrementen les olors i els principis actius.

Lluna creixent. Sembreu plantes que creixen en alçada. Afavoreix la germinació de les llavors i la producció de fruïts. Feu empelts.

No cal dir que tradicionalment els embarassos i els parts es compten per llunes. I diuen les parteres que en determinades llunacions els paritoris són més concorreguts.

I tot això per arribar al tema que interessa avui. Quan hem d’anar a la perruqueria o la barberia per tal de que els dinerons que hi invertim siguin el màxim de rentables?. Doncs sí, tot i que científicament no hi ha res demostrat tot sembla indicar que la lluna influeix en el nostre tall de cabells.

La cosa quedaria més o menys així:

Quart creixent

Si tallem en aquesta lluna, creix més fort i més de pressa

Lluna plena

És la lluna Ideal per quan tenim el cabell malmès i escàs, i necessitem que creixi amb més abundància i brillantor.

Quart minvant

És la fase ideal per tallar el cabell si en tenim molt I volem controlar el seu volum.

Lluna nova

No és bon moment per tallar perquè creix molt dèbil I cau molt més.