Programa 490 – 26/07/2019 – Edició 2279

Programa 490 – 26/07/2019 – Edició 2279

Convocats els
III Premis ANTONI CARNÉ

La 3a edició dels Premis Carné ja s’ha posat en marxa. Fins al 31 d’agost, entitats, organitzacions i persones que treballen en la difusió de l’associacionisme i la cultura popular a Catalunya poden presentar les seves candidatures als Premis Antoni Carné organitzats per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i amb una dotació total de 6.000 €. En aquesta edició, els guardons estrenen una nova categoria que vol destacar una Iniciativa innovadora, i que se suma a les altres cinc ja existents: a una Entitat, a un Programa, a una Activitat, a un Mitjà de comunicació i a una Persona en concret. Una distinció que el FES TA FESTA va tenir l’honor de rebre en la primera convocatòria dels Premis, i per la qual cosa ens sentim especialment complaguts en tractar-se d’un guardó que porta el nom i honora la memòria d’un gran amic com l’Antoni. Sempre et trobarem a faltar.

Perquè si el FES TA FESTA és possible és gràcies a la feina d’homes com l’Antoni Carné. I això ens permet parlar dels seus premis i d’un munt de coses més. Com ara, sabíeu que arriba en NORMAG, el primer gegants amb discapacitat intel·lectual de Catalunya? Doncs sí, i podeu recolzar aquesta iniciativa que gestiona SAPASIM afegint-vos al micromecenatge mitjançant la plataforma VERKAMI fins el 30 de juliol. La presentació serà el diumenge 15 de setembre  al Pati Manning de la Casa de la Caritat de Barcelona, en la inauguració Mostra de Gegants i com a pòrtic de les festes de la Mercè.

I també us parlarem del Festival de cançons i tonades tradicionals D’AQUÍ ESTANT VEIG UNA ESTRELLA, que es celebra aquests dies 26 i 27 de juliol a Ridaura, amb un cartell espectacular: Pep Gimeno Botifarra, Miquel Gil, Corrandes són corrandes i Josep M. Ribelles.

(NOTA DE DARRERA HORA: El concert del dissabte 26 ha estat aplaçat al diumenge 27 degut a la previsió metereològica.)

I sense marxar de la comarca de la Garrotxa us informarem també que el Festival ÉSDANSA, que tindrà lloc a Les Preses entre els dies 19 i 25 d’agost, va celebrar aquest passat dimarts dia 23 una roda de premsa al C.A.T. per presentar el programa d’enguany. L’oferta és tant important, atractiva i variada tant pel que fa als espectacles com a la formació que no podem fer altra cosa que convidar-vos a connectar directament amb la web del Festival. I ho podeu fer directament des de la columna dreta del nostre web.

I també podeu fer bona salivera mirant aquest video promocional.

Però, òbviament, el FES TA FESTA conté encara moltes més coses. Com per exemple, les SECCIONS:

– La CRÒNICA CASTELLERA d’en Carles Esteve que del passat cap de setmana, entre les novetats del seu Baròmetre Casteller destaca especialment el titular “Els verds estrenen gamma extra i els Capgrosssos els 9 pisos“.
A les DITES I REFRANYS en Víctor Pàmies ens en destaca una de significat molt evident i directament relacionada amb la tradició i la cultura popular: “Des que hi ha campanes, hi ha batalls“.
– També tindrem un dels CONTES I MENTIDES de l’Albert Estengre, gràcies al qual podrem saber perquè a la comarca del Maresme es diu allò de “A Argentona, repicatruges“.
– A la secció musical d’aquesta setmana, en Xicu Sànchez Carcassès ens convidarà a escoltar un altre dels seus CANTS DE TAVERNA. En aquest cas escoltarem la inoblidable veu d’en Josep Guardiola (el cantant, no el futbolista) amb una preciosa “Havanera d’amor“.
– I quasi al final del programa, tindrem la secció ELS SECRETS DE L’ETNOLÒGIC, que escriu i ens diu en Gustau Molas. El títol d’aquesta ocasió és tan suggerent com d’antuvi enigmàtic: “Don Nicanor tocando el tambor“.

També tindrem el darrer Youtube de la Setmana de la temporada. I pensant en el concert que el proper dia 10 d’agost faran el Grup OBESES i la cobla BERGA JOVE al Festival SO DE COBLA, de Palamós, hem recuperat una memorable versió de l’Arnau Tordera d’un clàssic: “Rosó (pel teu amor)”, una perla nascuda per la Marató de TV3 del 2015 que podreu escoltar acompanyada de cobla en el concert esmentat i que ara recuperem en la seva versió original. Com diria aquell… brutal!

Sense deixar la part musical, escoltarem les sardanes “Un estel en el cel” de Francesc Camps i “Tamborinada” de Carles Sagarra, de dos enregistraments fets els anys 2000 i 1999 per les cobles Ciutat de Girona i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, respectivament. I gaudirem del tàndem format pel Pep Gimeno “Botifarra” i l’Ahmet Touzani que ens interpretaran “La xitxarra”. Amb la calor que gastem, tanmateix oportú.

I encara tindrem temps de parlar-vos del FIBRESCAMPUS que tindrà lloc a la població de Mas de Barberans, a la comarca del Montsià del 29 de juliol a l’1 d’agost; i del Cicle CAPVESPRES MUSICALS (amb tast de vins) que se celebrarà durant el mes d’agost a Can Quintana, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí; i del concert de presentació del darrer CD de la cobla Mediterrània SARDANISTES GARRIGUENCS, que tindrà lloc el dia 4 d’agost entre els actes de la Festa Major de La Garriga…

I la setmana que ve, encara que el Sr. Carbó marxi de vacances, ho tornarem a fer! El FES TA FESTA no s’atura.

Farem CONCERTS D’ESTIU… I seccions, i notícies, i…