Coses d’es camp – Toni Morlà

Coses d’es camp – Toni Morlà

TONI MORLÀ ENS HA DEIXAT

Un dissabte al matí, el músic de Bunyola Miquel Brunet em va donar la notícia que s’havia mort en Toni Morlà.  Em sap greu.  M’agradava molt com a intèrpret i compositor de cançons.  A finals dels 70 i tots els 80 el vaig seguir i vam tenir diverses entrevistes.

Quan els cantants mallorquins arribaven al Principat sense “salar”, ell amb en Tomeu Penya i en Joan Bibiloni, van oferir un repertori mallorquí amb aires tradicionals, gairebé rurals i un retrat autèntic de l’illa.  Era del barri de S’hort d’es ca, a les afores de Palma i dibuixava els seus personatges de la seva infantesa con “n’Alfons es loter” o cantava desenganys amorosos -en algun cas em va dir que biogràfics- i es llançava de cap a aventures complicades com editar un disc LP amb poemes de Costa i Llobera.  Aquest disc li va costar tant de produir que per a poder treure’l a la venda, es va haver de fer amb “paper secant”.  El tinc malmès per la baixa qualitat del paper però el guardo i l’escolto. Recordo també un sensacional disc fet amb Salvador López que van enregistrar i titular “A mitges”, amb uns excel·lents arranjaments de corda polsada i la col·laboració de luxe del violí de Salvador Font “Mantequilla”.

En Toni Morlà havia fet molts papers de l’auca: cançó d’autor, cançó infantil, música pop amb ELS TALAYOTS, presentador de programes de ràdio…  Una de les seves cançons més divertides és “El Dimoni Cucarell” que va enregistrar amb en Toniet Fuster i la vam versionar a les Matinals del C.A.T. fa tres anys al Tradicionàrius. Jo el volia entrevistar aquest mes d’abril.  Mala sort.  M’hauré de quedar amb el record de quan va actuar pel meu programa de Ràdio 4, a la pista d’autos de xoc del Tibidabo (!).  “Oh! Catalina” va sonar de meravella en aquell escenari surrealista.  Els discs els tinc tots i els continuaré posant als meus programes perquè m’agrada molt.  Bon viatge, Toni! i moltes gràcies per tot.  Sense tu a la cançó mallorquina li faltarien coses.

——————————————–

Podeu escoltar el tema en una altra versió en solitari en aquest muntatge fotogràfic del Youtube.