Crema de Sant Josep
Crema catalana, crema cremada, crema de Sant Josep
La crema, cremada o sense és una de les postres més generalitzades del país, a les cases, ara no se’n fa gaire, encara que a casa la continuem fem, però si la podeu trobar en la majoria d’hostals, fondes i cases de menjar, allà on trobem bons productes, segur que s’elabora una bona crema cremada, crema catalana o crema de Sant Josep.
Quin és el secret d’una crema i la fa sublim? Sens dubte la qualitat dels productes: els ous ecològics, la llet fresca i de proximitat, el sucre, el perfum de la llimona o l’aroma de la canyella i saber en quin moment s’ha de cremar i per descomptat la paciència i l’estima de la persona que la fa.
Jaume Fàbrega va escriure en Les postres i els pastissos de l’àvia, la Crema Catalana, en la seva categoria són les postres més antigues d’Europa!
Així que per preservar aquest patrimoni avui farem la crema catalana i no és una redundància perquè de cremes n’hi ha de moltes maneres.
Els ingredients: (per 4 o 6 persones segons la mida de la cassoleta o la gana)
- de llet de vaca
- 6 o 8 rovells d’ou segons mida de gallines felices.
- 200 gr. de sucre (o 4 cullerades soperes)
- Un canó de canyella
- 1 pell de llimona o taronja
- 1 cullerada plena de midó o 70 ó 80 gr. de Maizena (si em senten!)
Primera part:
Reservem una mica de llet i la resta de llet la posem en un cassó amb el canó de canyella i la pell de la llimona per perfumar, quan bulli la retirem del foc. Retirem la canyella i la pell de llimona.
Segona part:
Separem les clares dels rovells. Les clares les podem utilitzar per altres postres: Podem fer un pa de pessic? o per fer una Pavlova.
Utilitzarem només els rovells per fer la crema.
En un recipient desfem els rovells amb la mica de llet freda què hem reservat, el sucre i la cullerada de midó o Maizena.
Una vegada desfets els rovells amb el midó i la mica de llet freda ho afegim a la resta de llet que hem bullit abans, ho portem a ebullició amb el foc ben baix, remenant perquè no se’ns enganxi, ho retirem del foc i ho emplatem, normalment en cassoletes de fang petites. Ho reservem fins que es refredi.
Tercera part:
Just abans de servir posem el cremador al foc ben calent i posem sucre damunt la crema, ho cremem 2 cops i ho portem a taula.
El consell:
L’operació de cremar s’ha de fer en l’últim moment, poc abans de portar el plat a taula, per tal que el caramel no s’humitegi i conservi la seva textura cruixent. La crème brulée es crema dos cops.
Que vagi de gust!