Criats, carters, patges i espietes

Criats, carters, patges i espietes

La nit del 5 de gener és sense cap mena de dubte la més màgica de l’any. Els Reis de l’Orient fan les seves entrades triomfals a tots els pobles, viles i ciutats. A algunes poblacions arriben per terra amb els vehicles més dispars o damunt dels animals més variats, en d’altres arriben per l’aire, helicòpters, avionetes, globus aerostàtics fan el fet, i finalment en d’altres arriben per mar, vaixells antics o de luxe, barques pesqueres, i  llanxes els apropen als ports. I un cop tothom els ha rebut amb la solemnitat que correspon a tan alts personatges (pensem  que fins i tot els que som republicans els hi retem vassallatge per un dia), comença la feinada de visitar les llars una per una, que no és poca cosa, per portar els regals a tota la gent, sempre i quan haguem fet prou bondat ja que d’altra manera el reis ens portaran carbó, dolç sí, però carbó.

El Mag Maginet

Aquí és on volia arribar, portar un control exhaustiu de les malifetes i un registre acurat dels nostres comportaments per valorar de manera encertada si ens mereixem els regals d’enguany és una tasca difícil que s’escapa de la capacitat de Melcior, Gaspar i Baltasar, que ja tenen prou mals de caps. Aquí el tema es complica i necessiten ajudants que per dir-ho clar i català els fan la feina. Aquests són ni més ni menys que els patges, els carters reials, els criats, i els espietes que es passen tot l’any vigilant que fem i que deixem de fer. Ja us ho podeu ben creure, jo els he vist i més d’una vegada. A casa meva treien el nas per la finestra i per la porta de la terrassa.

 

De patges, criats, carters i espietes n’hi han molts, la plantilla és llarga i segons m’han informat no els afecten les retallades ni tan sols als que tenen una relació d’interinatge amb Ses Majestats. De tota aquesta plantilla tècnica alguns han arribat a tenir un renom considerable i la gent els coneix pel seu nom propi. No és estrany, el fet de repetir any rera any en la mateixa població els fa molt i molt coneguts.

És el cas per exemple de Barcelona amb el patge Amadeu o el criat Gregori aquest darrer amb uns bigotis llargs i molsuts és l’encarregat de fer de servei d’intel·ligència dels Reis. Fa relativament pocs anys s’ha incorporat al servei de la demarcació barcelonina la Patge Estel la primera dona que coneixem en aquesta feina de suport a l’arribada dels Reis. Però n’hi han molts més: a Cornellà arriba el mag Maginet que posa ordre, recull cartes, i prepara l’entrada dels reis; a Tàrrega la feina la fa el patge Kassam; el d’Igualada es diu Faruk

El patge Faruk

; i ben a prop, a Capellades aquesta responsabilitat recau en el patge Kamalú; i a Cervera en el patge Karim; i es que no acabaríem mai. Fer d’espieta no només recau en patges i carters; també hi ha animals que ho fan i es conxorxen amb els Reis, com és el cas de Tortosa i el Gos Pimpí.

Però no em puc estar de fer una menció especial al patge Xiu Xiu, que actua a Terrassa a partir del dia de Sant Esteve, pel fet de que entre d’altres coses és un patge radiofònic, és a dir, utilitza la radio local per espolsar i fer públiques les trapelleries dels infants, cosa que el converteix en un patge amb un index molt alt d’efectivitat. I per acabar d’arrodonir la seva feina hem descobert que els gats son al·liats d’en Xiu Xiu i l’ajuden a recollir tota la informació que necessita dels nens i nenes de Terrassa.

Sigui quin sigui el vostre patge, carter, o espieta esperem que els reis us portin moltes coses, i si ens porten un mica de carbó… que hi farem, l’any vinent farem bondat.