Crònica 02/11/2010

Crònica 02/11/2010

Els Castellers de Vilafranca han fet a la diada de Tots Sant l’actuació més completa de tots els temps.

 

Els Verds van descarregar quatre gammes extres, amb la primera torre de 8 sense folre descarregada de la història. També van completar el 3 i 4 de 9 amb l’agulla i el pilar de 8.

 

Els Capgrossos de Mataró van descarregar la torre de 9 i ja son colla de gamma extra. Els de Sants van aconseguir el primer 4 de 9 amb folre i els de Lleida van intentar el 3 de 9.

 

A Girona els Minyons van completar diumenge una altra torre de 9.

El 2 de 8 net dels Verds

La diada de Tots Sants d’aquest 2010 ha estat històrica. Per molts motius, però sobretot per haver-se descarregat la primera torre de 8 “neta” de la història. Els Castellers de Vilafranca van vèncer la “bèstia indomable”, un castell que havien coronat en sis ocasions i que ningú mai havia descarregat. Completar la fràgil torre era una de les fronteres considerades “impossibles” i finalment s’ha pogut doblegar. La constància i la convicció de la colla ha estat determinant per aquest èxit sense precedents i comparable amb l’assoliment del castell de 10, tot i que la torre té una dificultat tècnica de tronc sense igual. L’execució va ser exquisida i tant sols així s’entén que aquest “castellàs” vagi poder vençut. Aquesta va ser la gran perla de la diada però no la única.

Els Castellers de Vilafranca van obrir la diada de l’1 de novembre amb un “portaavions”, el 4 de 9 amb l’agulla. Van completar-lo amb esforç, el tercer de l’any, igualant la seva millor marca. A la segona ronda van trencar el mite de la torre neta i a la tercera van prosseguir amb el seu ampli ventall de possibilitats. Van descarregar per segon cop el imponent 3 de 9 amb l’agulla. Un castell eclipsat per la torre neta però que ben bé val l’apel·latiu de fita excepcional. Amb les tres rondes completes, i conscients que podien arrodonir la diada, van decantar-se pel pilar de 8. Van descartant l’inèdit pilar de 9, l’immersió en la dimensió desconeguda queda ajornada. Van assolir el sisè pilar de 8 de l’any, igualant el màxim registre en una temporada i sumant el 50è pilar extra del seu historial.

Aquesta es la millor actuació amb castells descarregats de tots els temps, tant sols superada en punts per la diada de Sant Fèlix del 2005. Aquell dia els Verds van carregar la torre de 9 sense manilles, el 3 de 10, el pilar de 8 i van descarregar el 4 de 9 amb l’agulla.

 

 

A la gran festa s’hi van afegir els èxits de les colles convidades.

Els Capgrossos de Mataró van aconseguir el seu primer gamma extra, van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles. Els de Mataró han entrat al selecte grup de colles. Minyons, Vella, Joves i Verds ho van aconseguir per aquest ordre a principis dels 90. Els Capgrossos han assolit la torre de 9 després dels intents de les Santes i del Concurs d’aquest any, ara son al quart lloc del rànquing casteller. Els de Mataró van a més completar el dos castells bàsics de 9, a destacar la xifra de deu 3 de 9 en un any.

Els Castellers de Sants van sorprendre amb la facilitat amb la que van completar el seu primer 4 de 9. Es convertien així en la quarta colla que alça aquest castell, d’aquestes tan sols una, la Vella de Valls, havia descarregat el 4 de 9 al primer intent. Els de Sants van carregar un altre 3 de 9 i van descarregar la torre de 8.

Els Castellers de Lleida van ser valents i van buscar el seu primer castell de 9, prematurament el 3 de 9 va cedir. Van completar la clàssica de 8.

Dos de 9 malva a Girona i tripleta blava.

El 2 de 9 amb folre i manilles dels Minyons

Diumenge, a Girona, els Minyons de Terrassa van tornar a descarregat la torre de 9, la segona de les quatre que han alçat enguany. La van acompanyar de 3 i 4 de 9 i el pilar de 6. Un resultat engrescador i que els permet somniar amb reptes superiors, tornen a sonar el 5 de 9 i el 3 de 10 amb força de cara el 21 de novembre.

Els Capgrossos de Mataró van fer, a la diada de Sant Narcís, la tripleta màgica. Una mostra de solvència en un cap de setmana amb cinc castells de 9. Els Marrecs de Salt van descarregar la primera torre de 7 de l’any.

Diada del Roser gris

Com el cel, en un dia plujós, la diada del Roser dels Xicots de Vilafranca no va deixar el registres esperats. Els Xicots van poder carregar un altre 4 de 8 però van patir baixes que van obligar a replantejar l’actuació. Van haver de renunciar a la torre de 8 i al 3 de 8 i van acabar fent la torre i el 5 de 7. Al final de l’actuació van provar el pilar de 6, l’espadat va fer llenya sense opcions. Les colles convidades tampoc van estar al seu màxim nivell. Els Nens del Vendrell van fer tres castells de 7 i els Castellers de Sant Cugat també, tot i que aquest darrers van intentar la torre de 7 sense èxit.