Crònica 04/10/2010

Crònica 04/10/2010

Els Castellers de Vilafranca guanyen amb autoritat el Concurs de Castells de Tarragona. El segon lloc va ser per la Joves de Valls. La Vella, aspirant al títol, va quedar tercera.

 

Jove de Tarragona i Capgrossos fallen amb els gamma extra.

Els Xicots carreguen la torre de 8 tres anys després i acaben al desè lloc.

Els Castellers de Vilafranca en van tenir prou repetint els tres millors castells que van fer per Sant Fèlix per guanyar el cinquè Concurs consecutiu. Els Verds no van tenir rival real a la Tarraco Arena, tot i que la Colla Vella dels Xiquets Valls va lluitar fins al final per atrapar als vilafranquins. Cosa que no els va permetre assegurar el segon lloc.

Els de Cal Figarot van obrir amb el 4 de 9 amb l’agulla, el millor castell de la jornada. Sense problemes van agafar el liderat que ja no van deixar.

La Colla Joves Xiquets de Valls va descarregar en aquesta ronda el 3 de 9 i la Colla Vella dels Xiquets de Valls va coronar el primer 5 de 9.

La Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró també van completar al 3 de 9 en la primera tanda. Els Castellers de Sants van obrir amb la torre de 8. Els Xiquets de Tarragona, Castellers de Lleida, Castellers de Barcelona, Xicots de Vilafranca, Castellers de la Vila de Gràcia i Nens del Vendrell van arrencar amb el 4 de 8. Els Xiquets del Serrallo van fallar amb el 4 de 7 amb l’agulla i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau el van descarregar. Un sol intent fallat en tota la primera ronda.

La segona ronda va ser més accidentada i va marcar el destí de moltes colles. Els Castellers e Vilafranca va obrir la competició al carregar “tant sols” el pilar de 8. La Vella de Valls, però, no va aprofitar l’ocasió i van fer un intent de pilar de 8. Els qui si van treure profit d’aquesta ronda van ser els de la Joves per clavar el 4 de 9. La Jove de Tarragona i els Capgrossos de Mataró també van completar el 4 de 9.

Els Castellers de Sant es van quedar a mitges amb el 3 de 9, això va frustrar que provessin el 5 de 8 a la tercera tanda. Els borinots van acabar amb el 4 de 8 i el sisè lloc. Els matalassers van passar pel mateix, van carregar el 5 de 8 i al tercer torn van descarregar el 3 de 8. Van acabar en el setè lloc.

Els Castellers de Lleida i els Castellers de Barcelona va fer la mateixa actuació i van acabar exaequo al vuitè lloc. La torre de 8 carregada a la segona ronda va donar pas a un 3 de 8 final. Els de Lleida no van atacar el castell de 9.

Els Xicots de Vilafranca van tornar a carregar, tres anys després, la torre de 8. Els vermells no feien el 2 de 8 des de l’octubre del 2007, en aquella memorable diada del Roser dirigida per el Lluís Barrera i que encara és la millor actuació dels Xicots.

Els de Cal Noi-noi els va fallar el 3 de 8 a la tercera ronda i van acabar amb un 5 de 7 a la de millora. Van aconseguir el desè lloc.

Els de Gràcia no van arriscar i han estat la única colla no ha caigut en aquesta edició. Van fer la torre de 7 i el 5 de 7 per acompanyar el carro gros inicial. Onzè lloc per als graciencs.

Els Nens del Vendrell van buscar la torre de 8 però no se’n van sortir. Dos intents bastant fluixos van donar pas a un 5 de 7 i una torre de 7 que els van merèixer el dotzè lloc.

Serrallo i Sant Pere i Sant Pau van tancar un any més la taula, amb el 5 de 7 com a millor castell i molt lluny de la resta de colles i del nivell requerit en una competició com aquesta.

Tornant a la competició pels primers llocs, a la tercera ronda va quedar clar qui optaria al podi. La Jove de Tarragona va provar el 5 de 9 i els Capgrossos la torre de 9, els dos intents van quedar lluny. Els tarragonins van fer el 5 de 8 que els va valdre el quart lloc, mentre els de Mataró van renunciar-hi al no tirar el 4 de 8 amb l’agulla i cloure amb la torre de 8. Els del Maresme va acabar cinquens.

La campanada la va donar la Joves de Valls al carregar el 5 de 9. Els Concurs va agafar una altra dimensió, la lluita pel títol estava oberta i el derbi en clau vallenca més. Els Castellers de Vilafranca van descarregar el 5 de 9 i van deixar clares les opcions de revalidar el títol, sumaven tres gammes extres en tres rondes, les rivals un de sol. La Vella de Valls va assegurar punts amb un 3 de 9.

La quarta ronda va ser nul·la per les colles del podi. Els de Vilafranca van fallar amb la torre de 8 sense folre, se’ls va girar molt d’hora. La Joves va donar per acabada la seva actuació, no tenia més cartes guanyadores. La Vella de Valls van tornar a provar a el pilar de 8, els va caure a un pas de coronar-lo. Les opcions al títol dels rosats es va esvair del tot, descarregant el pilar de 8 podien haver buscat el 2 de 8 sense folre i complicar la vida als Verds. No va ser així.

Els Castellers de Vilafranca no van fer servir la cinquena ronda i la Vella de Valls va voler superar a la Joves. En el cas de completar el 4 de 9 haguessin empatat a punts amb l’eterna rival, però les penalitzacions haguessin mantingut als vermells en el segon lloc. Els rosats s’ho van jugat tot amb el 2 de 9, prematurament la torre va caure i la Vella va haver d’assumir un dolorós tercer lloc. Lluitant pel títol van ser superats també per l’altra colla de Valls.

Un concurs en que les colles han estat un xic per sota del seu màxim nivell. Tant sols anotar l’estrena dels dos 5 de 9 vallencs i de la torre de 8 dels Xicots. El títol se’l van emportar els Verds, la favorita i encadena cinc Concursos consecutius.  Els de Vilafranca igualen els vuit títols que acumula la Colla Vella. A nivell organitzatiu no es van produir cap incidència remarcable amb les entrades del públic i amb la capacitat de l’arena per acollir tots els castellers. La TAP (Tarraco Arena Plaça) va ser un escenari magnífic per un esdeveniment que en cada edició millora tecnològicament i organitzativament.