Crònica 03/05/2010

Crònica 03/05/2010

Segona jornada del calendari casteller de la temporada amb poca activitat a plaça, en part degut a la festivitat del primer de maig. Moltes colles han aprofitat els dos dies de festa per donar descans al seus castellers.

Clàssiques de 8 a Vilassar
De les poques actuacions celebrades tant sols podem recollir castells de 8 pisos a la diada celebrada dissabte a la tarda a Vilassar de Dalt. Els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró van fer idèntica actuació, la clàssica de 8. La segona dels barcelonins i amb l’estrena del carro gros per part dels mataronins. Val a dir que ambdues colles es tornaran a veure diumenge vinent amb l’intenció de folrar la torre i sumar el seu primer 2 de 8 de l’any.

Sense ambulància a Cabra
Un altre punt calent d’aquest passat cap de setmana era Cabra del Camp, on tenien d’actuar la Colla Joves Xiquets de Valls i els Bordegassos de Vilanova. Finalment les colles es van quedar amb les ganes, i el públic també, al haver de suspendre l’actuació per la manca de l’imprescindible ambulància a plaça. Sembla ser que l’organització, l’Ajuntament de Cabra del Camp, no va preveure la seva presència. Un fet lamentable que es repeteix cada any en més d’una ocasió en alguna plaça.

Castell de 6 a Chile
La resta d’actuacions van deixar castells de 7 o de 6, com el 3 de 6 que van aixecar els Castellers de Chile a la població de Caldera de Tango, situada al sud de Santiago de Chile. La colla xilena va intentar també sense èxit el 2 de 6, castell que l’any passat si van acabar fent. Aquesta és el primer dels “encuentros” com li diuen allà a les actuacions de la colla xilena, que a diferència d’aquí actua durant el període hivernal austral coincidint amb el curs escolar.

Agenda amb Sants com a protagonista
De cara aquest proper cap de setmana destaca la diada d’aniversari dels Castellers de Sants, que se celebrarà diumenge a les 12 del migdia a la plaça Bonet i Moixí. A banda dels borinots hi actuaran els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Vilafranca. Les tres colles podrien estrenar la torre de 8 amb folre, i els vilafranquins a més el pilar de 6.

Ja el dissabte la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Xiquets de Reus actuaran a la capital del Baix Camp, serà a les 18:30 a la plaça Evarist Fàbregues. Les dues colles egarenques, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa actuaran en pròpia plaça, a la plaça Vella a les 17:30 en motiu de la Fira modernista.

El diumenge completa l’agenda destacada l’actuació que se celebrarà a Lleida al punt del migdia. Els Castellers de Lleida reben a Castellers de Barcelona i Xiquets de Tarragona en motiu de la Festa Major de Sant Anastasi.

 

Assaig del 5 de 8

Possible catedral a Shangai
D’altra banda aquest passat divendres la Colla Vella dels Xiquets de Valls va presentar el programa previst del 23 al 30 de maig en la seva estada a Shangai (Xina) en motiu de l’Expo Universal. La colla desplaçarà a 200 castellers i 23 acompanyants fins a la Xina, en el primer viatge d’una colla castellera al cor d’Àsia.

La Colla Vella preveu aixecar castells de 8 en les deu actuacions que te previstes. Amb la fita del 2 de 8 amb folre com a sostre però sense descartar fins hi tot el 5 de 8, que seria el castell més gran alçat mai fora del continent europeu. L’actuació més destacada es preveu pel 30 de maig en motiu del dia de Catalunya a l’Expo de Shangai.

El 3 de 10 és l’objectiu, el 5 amb el pilar no porta enlloc
Aprofitant aquesta presentació el cap de colla, Xavier Pena, va anunciar que el gran objectiu de la temporada es poder portar el 3 de 10 al Concurs. El cap tècnic de la Vella ha afirmat que la colla assaja totes les estructures, llevat del 5 de 8 amb l’agulla que diu que “no porta en lloc”, en clara al·lusió a que aquest castell no figura a la taula de punts del Concurs de Castells.