Crònica 10/05/2010

Crònica 10/05/2010

Colla Vella, Vilafranca i Mataró estrenen el 2 de 8 amb folre

Gràcia fa el 4 de 8 més matiner de la seva història i  els Arreplegats les primeres manilles universitàries

Cap de setmana amb moltes novetats al panorama casteller. Fins a quatre torres de 8 s’han vist aquest cap de setmana, el que de moment és el sostre de la temporada. També hem pogut veure els primers castells de 8 de dues colles més.

2 de 8 amb folre de Vilafranca i Mataró

A Sants aquest diumenge es va celebrar la diada més interessant del cap de setmana. Amb la primera actuació de compromís dels Castellers de Vilafranca, al costat dels Capgrossos i de la colla local. Els vilafranquins van igualar la millor actuació de l’any, la que van fer per Sant Jordi els Minyons a Terrassa. Els de Vilafranca van sumar el segon 3 de 8 de l’any, amb possibilitats d’esdevenir en el de 9 aquest proper cap de setmana. Van estrenar la torre de 8, primer folre verd de l’any, i van tancar amb el 4 de 8 i l’estrena del pilar de 6. Els Capgrossos de Mataró van fer idèntica actuació, llevat del pilar. El 3 de 8 i 4 de 8,  que ja havien fet enguany, i van estrenar també el 2 de 8 folrat. Un resultat encoratjador i que els situa en el bon camí per provar per primera vegada un castell de gamma extra enguany. Fet que ja no amaguen. Els Castellers de Sants van ser prudents i van descartar la torre de 8, tot i que la tenen a punt. Van fer per tercera vegada aquest any el 3 i 4 de 8 i l’inusual 9 de 7 amb un enxaneta. El petit dels borinots va recórrer els tres poms de dalt mentre els aixecadors es mantenien en la seva posició tota l’estona, una pràctica gens convencional i que alguns postulen com la més ortodoxa. La torre folrada dels de Sants podria arribar en properes dates. Ja en la diada de vigília havien fet la de 7 pisos.

 

La Vella també es folre

Els dissabte al vespre ja es van poder veure dues torres de 8 amb folre més. La Colla Vella dels Xiquets de Valls van estrenar el 2 de 8 a Reus, que va acompanyar dels ja assolits 3 i 4 de 8. Allà els Xiquets de Reus van fer el seu primer 5 de 7 de l’any. A casa seva, també dissabte, els Minyons de Terrassa en solitari van fer el 2, 3 i 4 de 8. Resultat que els fa mantenir una setmana més a dalt de tot del rànquing casteller, a l’espera del que pugui passar aquest proper cap de setmana.

Gràcia i Lleida matinen

Del diumenge destacar dues actuacions més. A Barcelona els Castellers de la Vila de Gràcia van aconseguir el 4 de 8 més matiner de la seva història. El van acompanyar amb el 5 de 7 i 4 de 7 amb l’agulla. La lluita per entrar al Top14 que dona dret a estar al Concurs de Castells de Tarragona del 3 d’octubre es presenta molt emocionant. Salt i Igualada van fer castells de 7 en la diada dels graciencs. A la terra ferma els Castellers de Lleida es van anotar també el seu primer 4 de 8 de l’any. Van fer a més el 2 de 7. Els de Barcelona i els Xiquets de Tarragona es van conformar amb castells de 7. Finalment a Campanet (Mallorca) els Castellers de Mallorca van tornar a completar el 2 de 7, el segon de l’any, i a Torelló els Sagals d’Osona van coronar el primer de la temporada.

Manilles universitàries

En aquest crònica també ens hem de fer ressò de la diada celebrada al Campus Nord de l’UPC el passat divendres a Barcelona. Lloc on es va celebrar la trobada de colles castelleres universitàries i on els Arreplegats de la Zona Universitària van tornar a fer història en alçar una construcció amb folre i manilles. Si l’any passat va trencar el mític sostre dels castells de 8, en completar un 4 de 8 integrament amb adults, la setmana passada van aixecar un inusual però espectacular pilar de 7 amb folre i manilles.

Pilar de 7 amb folre i manilles

L’espadat també el formaven joves universitaris i ha estat la cinquena agrupació castellera que porta un castell amb manilles a plaça, després de les colles convencional del G4. Val a dir que el pilar amb folre i manilles convencional és el de 8 pisos, mentre els universitaris van fer-lo de 7. Fet a constatar però que no els resta mèrit a la gesta. També van fer el 3 de 7 per sota, el 5 de 7 i el pilar de 5 per sota. Les altres colles universitàries van fer castells de 6 i de 5.