Crònica 10/05/2010

Crònica 10/05/2010

Colla Vella, Vilafranca i Mataró estrenen el 2 de 8 amb folre

Gràcia fa el 4 de 8 més matiner de la seva història i  els Arreplegats les primeres manilles universitàries

Cap de setmana amb moltes novetats al panorama casteller. Fins a quatre torres de 8 s’han vist aquest cap de setmana, el que de moment és el sostre de la temporada. També hem pogut veure els primers castells de 8 de dues colles més.

2 de 8 amb folre de Vilafranca i Mataró

A Sants aquest diumenge es va celebrar la diada més interessant del cap de setmana. Amb la primera actuació de compromís dels Castellers de Vilafranca, al costat dels Capgrossos i de la colla local. Els vilafranquins van igualar la millor actuació de l’any, la que van fer per Sant Jordi els Minyons a Terrassa. Els de Vilafranca van sumar el segon 3 de 8 de l’any, amb possibilitats d’esdevenir en el de 9 aquest proper cap de setmana. Van estrenar la torre de 8, primer folre verd de l’any, i van tancar amb el 4 de 8 i l’estrena del pilar de 6. Els Capgrossos de Mataró van fer idèntica actuació, llevat del pilar. El 3 de 8 i 4 de 8,  que ja havien fet enguany, i van estrenar també el 2 de 8 folrat. Un resultat encoratjador i que els situa en el bon camí per provar per primera vegada un castell de gamma extra enguany. Fet que ja no amaguen. Els Castellers de Sants van ser prudents i van descartar la torre de 8, tot i que la tenen a punt. Van fer per tercera vegada aquest any el 3 i 4 de 8 i l’inusual 9 de 7 amb un enxaneta. El petit dels borinots va recórrer els tres poms de dalt mentre els aixecadors es mantenien en la seva posició tota l’estona, una pràctica gens convencional i que alguns postulen com la més ortodoxa. La torre folrada dels de Sants podria arribar en properes dates. Ja en la diada de vigília havien fet la de 7 pisos.

La Vella també es folre

Els dissabte al vespre ja es van poder veure dues torres de 8 amb folre més. La Colla Vella dels Xiquets de Valls van estrenar el 2 de 8 a Reus, que va acompanyar dels ja assolits 3 i 4 de 8. Allà els Xiquets de Reus van fer el seu primer 5 de 7 de l’any. A casa seva, també dissabte, els Minyons de Terrassa en solitari van fer el 2, 3 i 4 de 8. Resultat que els fa mantenir una setmana més a dalt de tot del rànquing casteller, a l’espera del que pugui passar aquest proper cap de setmana.

Gràcia i Lleida matinen

Del diumenge destacar dues actuacions més. A Barcelona els Castellers de la Vila de Gràcia van aconseguir el 4 de 8 més matiner de la seva història. El van acompanyar amb el 5 de 7 i 4 de 7 amb l’agulla. La lluita per entrar al Top14 que dona dret a estar al Concurs de Castells de Tarragona del 3 d’octubre es presenta molt emocionant. Salt i Igualada van fer castells de 7 en la diada dels graciencs. A la terra ferma els Castellers de Lleida es van anotar també el seu primer 4 de 8 de l’any. Van fer a més el 2 de 7. Els de Barcelona i els Xiquets de Tarragona es van conformar amb castells de 7. Finalment a Campanet (Mallorca) els Castellers de Mallorca van tornar a completar el 2 de 7, el segon de l’any, i a Torelló els Sagals d’Osona van coronar el primer de la temporada.

 

Pilar de 7 amb folre i manilles

Manilles universitàries

En aquest crònica també ens hem de fer ressò de la diada celebrada al Campus Nord de l’UPC el passat divendres a Barcelona. Lloc on es va celebrar la trobada de colles castelleres universitàries i on els Arreplegats de la Zona Universitària van tornar a fer història en alçar una construcció amb folre i manilles. Si l’any passat va trencar el mític sostre dels castells de 8, en completar un 4 de 8 integrament amb adults, la setmana passada van aixecar un inusual però espectacular pilar de 7 amb folre i manilles.

L’espadat també el formaven joves universitaris i ha estat la cinquena agrupació castellera que porta un castell amb manilles a plaça, després de les colles convencional del G4. Val a dir que el pilar amb folre i manilles convencional és el de 8 pisos, mentre els universitaris van fer-lo de 7. Fet a constatar però que no els resta mèrit a la gesta. També van fer el 3 de 7 per sota, el 5 de 7 i el pilar de 5 per sota. Les altres colles universitàries van fer castells de 6 i de 5.