Crònica 17/05/2010

Crònica 17/05/2010

Ja tenim el primer 9 de l’any

Els Castellers de Vilafranca ja han engreixat la maquinaria i han posat la directa en la present temporada. Aquest diumenge de Fires a Vilafranca els Verds van alçar el primer castell de 9 de l’any, recordem que aquest l’any passat no va arribar fins a la diada de Sant Joan per part de les colles de Valls.

Els Verds van anar per feina i van completar un solvent 3 de 9 amb folre a la primera tanda, igualant el registre més matiner de l’historial dels vilafranquins.

L’any 2004 ja el van completar en la mateixa data, un 16 de maig. De fet el castell de 9 per les Fires ha estat una constant en la primera dècada del segle XXI. L’any 2006 el van descarregar per darrer cop per les Fires, l’any 2008 va ser el 4 de 9 folrat el que van coronar.

L’actuació dels Castellers de Vilafranca va sortir rodona. Primer amb un 3 de 9 amb folre correcte, després amb una torre de 8 amb folre més treballada a la baixa i per últim uns segurs 4 de 8 i pilar de 6. En aquesta mateixa diada els Xicots de Vilafranca també van mostrar la seva ambició. Els vermells van completar el seu primer 5 de 7 de l’any i es van atrevir, per sorpresa, amb el 4 de 8. El carro gros no entrava en principi en el programa però s’hi van atrevir amb bones maneres, però, sense èxit. Amb tot el castell a dalt, l’aixecador no va superar el pis de terços tot i ser ajudat per terç de la rengla per on tenia de pujar. Van desfer el castell sense problemes en una mostra que el tenen al seu abast, el proper dia 30 de maig a la diada del Firal tindran una nova oportunitat de fer-lo. Desprès van fer el 4 de 7 amb l’agulla, al segon intent, després d’un intent també desmuntat. Per la seva banda els Bordegassos de Vilanova van completar sense problemes tres castells de 7.

Abans de l’inici de la diada es va descobrir una placa al terra de la plaça que commemora el primer 3 de 9 amb l’agulla descarregat de la història, obra dels Verds durant la diada de Sant Ramon del passat 31 d’agost. Aquesta placa està al costat de les que recorden el primer 3 de 10 carregat i la primera i única torre de 9 sense manilles de la història.

A Badalona els Minyons de Terrassa van revalidar diumenge, i per tercer cop aquest any, l’actuació composta pel 2 de 8 amb folre, 3 de 8 i 4 de 8. Ho van fer a Badalona, lloc on els de Lleida van fer castells de 7 i els locals castells de 6.

A Granollers els Capgrossos de Mataró van tornar a fer la torre de 8 folrada, que també van acompanyar del 3 i 4 de 8. Els Castellers de Sants també van revalidar el seu millor repertori, amb la clàssica de 8. 3 de 8, 4 de 8 i 2 de 7 que jan han facturat enguany en quatre ocasions. Els Xics locals van fer tres castells de 7.

A Sant Cugat del Vallès els Castellers de Barcelona van alçar el seu primer 4 de 8 de l’any. Castells que van acompanyar del 5 de 7 i dels 3 de 7 per sota, construcció en la que estan fent un gran treball. Sant Cugat i Sagals van aixecar-hi castells de 7.

Finalment a Palma els Castellers de Mallorca van completar el tercer 2 de 7 de l’any, sostre de l’entitat i que mai n’havien completat tants en un mateix any. L’altra colla mallorquina, els Al·lots, van fer el 3 de 7.