Crònica 22/11/2010

Crònica 22/11/2010

Els Minyons de Terrassa carreguen el 3 de 10 en la darrera diada de la temporada. Feia quatre anys que no s’assolia el castell més alt de tots els que es fan.

El món casteller celebra el reconeixement dels castell com a patrimoni de la humanitat .

El 3 de 10 dels Minyons

La darrera diada important de l’any ha permès veure el colossal 3 de 10 amb folre i manilles, el castell més alt de tots i que des del 2006 que no s’havia tornat a veure. Ha estat el dotzè 3 de 10 de la història, el cinquè per part dels Minyons de Terrassa. Després de desmuntar un peu, i d’un intent desmuntat a l’entrada de dosos, els de Terrassa van coronar el castell de 10 amb suficiència. La fita més alta, de l’alçada d’un campanar, ha arribat després de quatre anys de sequera i sis dels darrer coronat per els de Terrassa. El 2006 els Castellers de Vilafranca el van carregar per darrer cop per Sant Fèlix, aquest any el van intentar sense sort el 30 d’agost. Pel que fa als Minyons el van provar l’any passat a la seva diada, el darrer assolit va ser també un 21 de novembre però del 2004.

Un cop carregat el castell, que va pujar inquiet, l’estructura es va debilitar i no va permetre veure’l descarregat. Cosa que ha succeït tan sols en dues ocasions, el 1998 i 2002 per part dels de Terrassa.

A la segona ronda van intentar per tercer cop aquest any el 5 de 9, la supercatedral es va tornar a resistir. A l’entrada de dosos van decidir baixar-lo, va fer llenya deixant la colla tocada. Desprès van haver de conformar-se amb uns modestos 4 de 8 i torre de 8.

Els Castellers de Sants van anar a Terrassa amb ganes de fer els seus millors castells en un mateix dia però la caiguda en el 4 de 9 de sortida els va trastocar tot el programa. Van acabar fent la torre de 8, el 3 de 8 i el 4 de 8. Els Castellers de Barcelona van fer idèntica actuació, revalidant per quarta vegada aquest any els seu millor repertori.

En una altra actuació, a Barcelona, els Castellers de la vila de Gràcia van tornar a completar la clàssica de 8. És la segona ocasió que descarreguen el 3 de 8, que van acompanyar del 4 de 8 i la torre de 7. Els Xics de Granollers van carregar el 4 de 8, la setmana passada l’havien descarregat. Els Castellers de Sant Cugat van descarregar el 3 de 7 per sota com a millor castell.

D’altra banda dimarts a Nairobi (Kenya) la UNESCO va proclamar que els castells son patrimoni immaterial de la humanitat. A Valls van celebrar una gran festa a la plaça del Blat on es va poder seguir l’acte de en directe. El dissabte a Barcelona es va celebrar una festa i diumenge, després de la diada dels Minyons, es va celebrar també l’efemèride amb la lectura d’un manifest signat per la majoria d’Ajuntaments dels municipis que compten amb una colla castellera.