Crònica 31/05/2010

Crònica 31/05/2010

La Colla Vella fa el 3 de 9 amb folre a la Xina, el primer castell de 9 assolit fora d’Europa.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va alçar dissabte a Hangzhou (Xina) el primer 3 de 9 amb folre fet a fora de les terres de parla catalana. Va ser passades les 5 de la matinada, hora catalana, fet que va provocar que molts afeccionats matinessin per seguir per les xarxes socials d’internet aquesta gesta.  La Colla Vella va trencar el sostre casteller internacional i va fer el primer castell de 9 fora d’Europa. Fins ara el màxim registre era la torre de 8 amb folre dels de Vilafranca a Xile l’any 2008 i el que la pròpia Colla Vella havia fet el dia abans a la Xina.

Per alçar aquest castell, els vallencs, van tenir la col·laboració inestimable d’un grup de treballadors xinesos d’una empresa local que havia realitzat fa unes setmanes un taller de castells. La Colla Vella va completar a més el 2 de 8 amb folre i el 3 de 7 per sota. El grup de xinesos van fer un 4 de 6, íntegrament format per treballadors adults de l’empresa Antex i vestits amb la indumentària típica castellera (amb una camisa de color entre rosat i salmó).

En el conjunt de la seva estada a la Xina en motiu de l’Expo de Shanghai, la Colla Vella, ha alçat entre d’altres: un 3 de 9 amb folre, tres 2 de 8 amb folre i tretze castells de 8 més. Un “stage” que situa als rosats en un estat de forma immillorable i amb uns resultats gens habituals a aquestes alçades de temporada.

Els Minyons converteixen el Firal de Vilafranca en plaça de 9

Aquí a casa nostra destaca el primer castell de 9 dels Minyons de Terrassa en aquesta temporada, un dels més matiners de la colla. El van fer aquest diumenge a Vilafranca a la diada del Firal que convoquen els Xicots. Els de Terrassa van sortir de 2 de 8 amb folre, la quarta que fan enguany i potser la més treballada. A la segona ronda van completar el 3 de 9 amb folre, convertint la plaça Milà i Fontanals en la setena plaça de 9 de la vila. La plaça de la Vila, la plaça Jaume I (al segle XIX), el carrer Hermenegild Clascar (davant de Cal Figarot), el propi local Cal Figarot (al patí i ala nau), la rambla Sant Francesc, la Vall del Castell (Màrtirs) i ara el Firal. Una gesta per la que s’espera que s’hi col·loqui una placa commemorativa, com passa a Màrtirs o a la Parellada per recordar d’altres fites castelleres. Els Minyons van tancar la seva meritòria actuació amb el 4 de 8. Per la seva banda els Xicots de Vilafranca van coronar el 4 de 8, el primer de l’any i per tercer cop en la seva història en un mes de maig. Per les Fires a Vilafranca el van haver desmuntar. Aquest cop el castell va ser massa llarg de durada i va cedir sense conseqüències. També van fer el 5 de 7, després d’un intent desmuntat, i el 3 de 7. Els Castellers de la Vila de Gràcia van repetir la seva millor actuació històrica, recuperant el 2 de 7 que no assolien des de fa dos anys. També van completar el segon 4 de 8 de l’any i un 5 de 7.

A Tarragona la Colla Jove Xiquets de Tarragona va sumar la primera clàssica de 8 en aquest any, fent els segon 3 de 8 i estrenant el 2 de 7 i el 4 de 8. La Colla Joves Xiquets de Valls va completar-hi el 4 de 8 i el primer 3 de 8 en aquest 2010.

A Manacor, el dissabte al vespre, els Castellers de Mallorca van fer la torre de 7, i ja en van quatre aquest any. Els Al·lots de Llevant també hi van coronar la torre de 7. Finalment al Poble Sec de Barcelona els Castellers de Sants també van fer el 2 de 7.