Crònica 23/04/2010

Crònica 23/04/2010

Arrenca una nova temporada castellera plena de nous reptes i amb el Concurs de Castells com a gran cita

Coincidint amb la diada de Sant Jordi s’inicia la nova temporada castellera, que no s’aturarà fins a finals de novembre. En les darreres setmanes la majoria de les colles castelleres del país ja han iniciat els seus assaigs. Fins i tot algunes agrupacions han realitzat algunes actuacions amb castells de 7 i de 8. Destaca el primer castell de 8 de l’any, un 3 de 8 dels Minyons de Terrassa alçat el passat 28 de març a Vic, o les torres de 7 de les dues colles mallorquines. Castellers de Mallorca i Al·lots de Llevant ja han fet un dels sostres del seu repertori tot just començant la temporada. Recordem que els de Manacor van coronar el 4 de 8 per primer cop l’any passat i aquest tornaria a ser el repte balear per aquest 2010.

La temporada dona així el seu tret de sortida, de forma oficiosa. Per Sant Jordi i moltes son les actuacions que se celebren el mateix dia 23 arreu del país. També el cap de setmana es nodreix de força actuacions en el marc d’aquesta festivitat a nivell nacional.

A Vilanova, com ve sent habitual, es realitza l’actuació que marca aquest inici esglaonat de la temporada castellera. Diumenge 25 d’abril, a les 12h, Joves de Valls, Castellers de Barcelona i els Bordegassos locals obren el foc casteller del 2010. A Sitges, a la mateixa comarca del Garraf, s’hi donaran cita els de Sants, els de la Vila de Gràcia i la Colla Jove local. Aquest son dues de les cites més destacades del cap de setmana de Sant Jordi. Una altra actuació que subratllem d’aquest cap de setmana es la presència dels Castellers de Vilafranca en terres franceses, a Occitània. Els verds actuaran dissabte a Tolosa en el marc d’una fira de promoció turística de Catalunya organitzada per la delegació de París de l’Agència Catalana de Turisme.

De tots els resultats produïts al voltant de la diada de Sant Jordi i del cap de setmana us en farem menció en la propera crònica.

La temporada arranca amb el Concurs de Castells de Tarragona a l’horitzó, que enguany se celebrarà el diumenge 3 d’octubre a la plaça de Braus de Tarragona. Del que ha transcendit de l’organització de l’espectacle casteller bianual es que enguany s’ha reduït el nombre de colles participants a 14 per motius de seguretat al disminuir l’aforament de la remodelada plaça de braus tarragonina. Això farà que la classificació per l’esdeveniment, que es tanca el 31 d’agost segons els resultats de la temporada, sigui més renyida que mai per la part baixa. El rànquing casteller ja es troba en marxa i podeu consultar-lo a www.moncasteller.cat .

La taula de puntuacions del Concurs no experimentarà cap canvi; no s’incorporen noves construccions. Un fet que ha provocat un cert debat després que algunes colles innovessin estructures en la passada temporada. De moment el 5 de 8 amb l’agulla dels Castellers de Vilafranca o el 7 de 7 dels Margeners de Guissona no es contemplen a les bases del Concurs d’aquesta XVIIIa edició. Una comissió assessora està elaborant un protocol per determinar com i quines estructures han de figurar a la taula de punts en un futur.