Crònica castellera
Resum de la temporada 2010 (i III)

Crònica castellera
Resum de la temporada 2010 (i III)

La temporada 2010 ha estat extraordinària, tan en registres globals com en les fites més altes. S’ha descarregat per primer cop la torre de 8 sense folre i s’ha tornat a veure el 3 de 10.

Aquesta ha estat la temporada amb més quantitat de registres de 9 de la història i la cinquena temporada amb més gammes extra de les divuit que portem consecutives.

Els Castellers de Vilafranca (1) han estat els grans dominadors un any més, ells sols han fet 15 gammes extra i 31 entre 3 i 4 de 9. El més destacat va ser a la diada de Tots Sants quan per primer cop van descarregar la torre de 8 sense folre, una gesta inimaginable fins al moment. Aquell dia també van completar el segon 3 de 9 amb l’agulla de la història. Aquest any ha descarregat també tres 4 de 9 amb l’agulla, l’any passat tan sols en van completar un i un altre de carregat. També han completar cinc pilars de 8, més un de carregat, l’any 2009 no el van poder descarregar. Tots aquests castells en exclusiva. Els verds han recuperat el 5 de 9, els dos únics descarregats de l’any. També han revalidat la torre de 9, tot i que en menys ocasions que al 2009. També han reeditat el 5 de 8 amb l’agulla. La nota negativa va ser el 3 de 10 que va quedar en intent per Sant Fèlix.

Els Minyons de Terrassa (2) si que han carregat el 3 de 10, feia quatre anys que no es veia aquest castell. Una nota de color malva en una temporada eminentment verda. Els terrassencs també han tornat a fer la torre de 9, aquest any en quatre ocasions. Dues de descarregades, l’any passat una de sola. Han provat sense sort tres vegades el 5 de 9. També han perdut el pilar de 8, espadat que no han intentat i que el 2009 van descarregar en una ocasió. Pel que fa als castells bàsics de 9 han superat el seu rècord de 3 de 9, quinze en total. Han recuperat el 4 de 8 amb l’agulla, carregant-ne un. Han descarregat el 3 de 8 amb l’agulla, cosa que no van fer el 2009.

La Colla Joves Xiquets de Valls (3) ha acabat en un posició de privilegi, tercers al rànquing i segons al Concurs. Han superat a la Colla Vella també per Sant Fèlix i Santa Úrsula, beneficiant-se de la mala temporada de la colla rival. La Joves ha carregat dos 5 de 9, els únics gammes extra que ha provat. El 2009 en va carregar un de sol. Aquest ha recuperat el 4 de 9, n’ha completat tres. Ha perdut però el 3 de 8 amb l’agulla i el pilar de 6.

Els Capgrossos de Mataró (4) han pujat de categoria amb el primer gamma extra. Van descarregar la torre de 9 per tots Sants, després dos intents per Les Santes i el Concurs. Han fet més castells de 9 que mai, disset en total. Aquest any han perdut però el pilar de 7 i el 3 de 8 amb l’agulla, el 4 de 8 amb l’agulla l’han coronat tant sols.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls (6) ha tingut el seu particular annus horripilis. Han carregat un únic gamma extra, el 5 de 9 del Concurs. Han caigut al sisè lloc del Rànquing, un fet insòlit, i va acabar tercers al Concurs. Van portar el 3 de 9 a la Xina però després la temporada ha estat deficient. No han pogut revalidar ni la torre de 9 ni el pilar de 8. Un any per oblidar.

——————-

Taula comparativa gamma extra (2010/2009)