D de descarregar

D de descarregar

Descarregar

La sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan, aquests són els primers versos del poema de Joan Maragall. Els castells també es fan i es desfan però l’acció s’anomena carregar i descarregar.

L’objectiu final de tota colla castellera és descarregar els castells que prova. Quan els porta a la plaça fa un intent que pot esdevenir en un èxit o en un fracàs. Els intents poden quedar en intent  fallit (intent,quan cau abans de coronar-se), intent desmuntat (desmuntat, quan es baixa abans de coronar-se), carregat (quan cau després de ser coronat) o descarregat (quan s’assoleix l’objectiu final). Els només carregats o coronats se’ls reconeix el mèrit i tenen actualment un valor al Concurs, aproximadament un 20% de punts menys que els que acaben descarregats.

Es considera un castell descarregat quan els castellers que validen l’intent, el pis des d’on comencen a sonar gralles, aquests retornen a la pinya després de la descarregada. Durant la pujada es produeix la carregada, un cop coronada la construcció es produeix la baixada o descarregada –on tots els membres han d’haver baixat de forma correcte, pel propi peu–. Llavors el castell esta descarregat: culminat, completat, finalitzat o executat. Al segle XIX i algunes veus actuals només donen per bons els castells descarregats. En el món de les muixerangues, les torres humanes valencianes, només es contemplen les figures culminades i la seva màxima diu que les muixerangues estan fetes o no estan fetes. Mai a mitges.