Dames xineses
INTRODUCCIÓ
– Hola Lourdes! Avui parlarem d’un joc que potser és un dels grans jocs, però no tan populars com altres dels que hem parlat!
– Hola Òscar, de quin joc em vols parlar avui?
– Vinga et dono pistes: és un joc que és molt semblant a un altre i que té fins a 3 possibles orígens!
– Caram! Estic ben perduda. Segur que és un joc de taula tradicional?
– Doncs si. Avui parlarem de les dames xineses. Pel nom semblaria molt evident el seu origen però…
– Vinga, no esperis més i explica’m l’origen d’aquest joc. Encara riurem!
BREU EXPLICACIÓ
– Les dames xineses és un joc ben curiós ja que comparteix una gran semblança amb un altre joc de taula anomenat Halma i que en principi cap d’ells és descendent de ningú. Són jocs que tot i tenir algun element diferenciador, tenen el mateix objectiu i les normes també són idèntiques!
Les úniques diferències trobades en la grandària del tauler, ja que l’Halma és quadrat i les dames xineses és un tauler de sis puntes, el nombre de jugadors que passa de 2 a l’Halma a 6 en les dames xineses i en el moviment ja que una fitxa de l’ Halma es pot moure 8 posicions mentre que en les dames xineses només 6.
Per la resta és tot igual!!!!
– I del seu origen que me’n dius?
– Doncs aquest és l’altre aspecte sorprenent del joc ja que hem trobat fins a 3 teories diferents sobre el seu origen.
– Tres? Això no és habitual, oi?
– Doncs cert, no és massa habitual.
– I per on comencem?
– La primera de les teories ens parla d’un joc que va ser inventat per un emperador xinès per entretenir la seva filla única i entrenar-la en les seves capacitats intel·lectuals. I seguidament va ser Marco Polo, qui el va importar a Europa en el segle XIII.
– Home, sembla força possible, no? I la segona versió?
– La segona versió parla que les dames xineses és un joc creat l’any 1941 als Estats units, lloc on uns anys anteriors havia nascut el seu germà Halma de la mà del nord-americà Georges Howard cap el 1885.
– Des del punt de vista geogràfic tindria força sentit, no? I la tercera?
– Sorpresa! Ni americà ni xinès, el joc és Alemany!
– Alemany?
– Si Lourdes, hi ha una teoria que situa el naixement del joc a Alemanya, molt vinculat a la comunitat jueva, basant-se en la relació existent entre el tauler (estrella de sis puntes) amb l’estrella de David.
– Ostres! i tu amb quina et quedes?
– Em quedo amb la versió de l’origen a Alemanya perquè tinc dos bons amics estudiosos que així ho expliquen.
– I finalment, com s’hi juga?
– Els jugadors han d’aconseguir traslladar les seves 10 fitxes de la seva punta inicial a la punta exactament contrària. Per torns, cada jugador mou una fitxa de dues possibles maneres: o salta o desplaça. El desplaçament es fa en qualsevol direcció a una casella adjacent, mentre que el salt també es fa en qualsevol direcció, sempre que l’espai següent de la fitxa saltada estigui lliure. El salt pot ser tan llarg com puguis encadenar fitxes en el trajecte de la fitxa moguda.
– I es poden matar les fitxes?
– Doncs no! Aquest és un joc molt peculiar en aquest sentit ja que les fitxes dels jugadors contraris serveixen per anar més ràpid a moure fitxes però mai es captura ningú. És un joc força pacífic.
RELACIÓ AMB CATALUNYA
– I quina relació té el joc amb Catalunya?
– Relació directa no li hem trobat, però tenint en compte els antecedents en l’origen d’aquest joc, no trobes que podria haver nascut a Catalunya provinent d’un autor nord americà que va visitar la Xina i va descobrir aquest joc en el temple de l’emperador xinès?
– Òscar, em sembla que mirem moltes pel·lícules! hahahaha
– Doncs si Lourdes, però tot podria ser. Deixa’m temps per investigar!
– Doncs fem una partida abans que marxis a buscar l’origen català de les dames xineses!