Davant la Verge (sardana)
Enric Morera i Viura

Davant la Verge (sardana)
Enric Morera i Viura

Enric Morera va ser un dels músics més significatius del modernisme a Catalunya.

Enric Morera

De petit es va haver de traslladar a Argentina i no en va tornar fins al 1883 quan ja tenia divuit anys. Aleshores va començar els seus estudis de música de manera bàsicament autodidacte, va cantar en diferents cors i va aprendre el violí i el piano. Continuà els estudis a Brussel·les, d’on va tornar al 1893 amb una preparació musical excel·lent.

Gran impulsor del cant coral, el seu catàleg el formen més de 800 obres entre òpera, teatre líric, música simfònica, religiosa, coral, instrumental i cobla. Va escriure la seva primera sardana al 1901 quan la seva fama era reconeguda fins i tot fora del país, i és precisament el seu catàleg de cobla el que li va reportar més repercussió, cosa que sembla que no el satisfeia especialment.

Les sardanes de Morera sempre s’han caracteritzat per ser directes, sense floritures ni grans passatges intermedis. Les melodies en el seu estat més pur, amb acompanyaments senzills i precisos.

La sardana que avui us convidem a escoltar, “Davant la Verge”, data del 1908. Una inspirada melodia als curts i un coral del metall a l’inici dels llargs n’esdevenen els principals i quasi únics protagonistes. El curts clouran amb un diàleg igualment intimista entre el tible i la tenora. I al mig dels llargs, un passatge d’estructura semblant donarà pas a la repetició del coral de metall, ara fort a mans de la canya i amb uns baixos potents i contundents.

Pregària i devoció fetes música de la ploma d’un geni. “Davant la Verge”, d’Enric Morera, en la versió que n’enregistrà l’any 2008  la cobla La Principal de la Bisbal, sota la direcció de Francesc Cassú i amb Josep Gispert com a tenora solista.