Delfí Abella – Cap a futbol

Delfí Abella – Cap a futbol

Càpsula número 7

 

Delfí Abella esdevindrà Cap de Psiquiatria de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, però això no serà fins uns anys més tard. De moment ens quedem amb el Delfí que, acabada la carrera de medecina i en els primers anys 60 del passat segle XX, ja amb un assaig psicològic publicat, agafa la guitarra i es posa a escriure i cantar les seves cançons, com eina de lluita contra la repressió sota la que viu la cultura catalana durant la dictadura franquista. Delfí Abella forma part del nucli fundacional d’Els Setze Jutges on s’hi instal·la amb el número 4, correlativament després de Josep Maria Espinàs. Nascut el 1925, Delfí Abella aviat es convertirà en l’avi d’Els Setze Jutges: Així l’anomenen perquè és el més gran de tots i el més assenyat. Tindrà cura dels més menuts que s’hi aniran incorporant, com un avi autèntic, això sí, amb poc més de 40 anys. Amb cançons sempre plenes de sarcasme, per anar a les arrels discogràfiques de Delfí Abella hem d’escoltar necessàriament Cap a Futbol, enregistrada l’any 1962, de la qual va creure sempre que manté una vigència plena, malgrat el pas dels dies, dels anys, dels segles i dels canvis polítics que s’han anat succeint després de la mort de Franco: l’alienació de les masses no té aturador.

“Podríem dir que aquella era una cançó amb que es denunciava el ‘panem et circenses’ del franquisme, tapant la boca del poble. Bé doncs, en l‘actualitat, si no és el franquisme, hi ha una altra gent que tapa la boca de poble també. El futbol segueix tenint el mateix efecte. Jo diria que aquella cançó és de plena actualitat, total i absoluta. La gent continua anat a futbol amb el mateix esperit, el futbol té les mateixes connotacions, les mateixes significacions, les mateixes derivacions. Tot igual. Aquí podíem dir que no ha canviat res”.

Cap a futbol, una de les primeres cançons, la més emblemàtica de Delfí Abella, enregistrada l’any 1962 per Edigsa. L’únic canvi, si haguéssim d’actualitzar la lletra, és que ara el futbol ha deixat de ser un tema dels caps de setmana, per convertir-se en permanent i diari. Delfí Abella, el Jutge numero 4 de la Nova Cançó, va morir l’any 2007. És el protagonista, amb la cançó que torna avui al Fes ta Festa.