Derbi màgic a Valls per la Diada
Crònica 12/09/2012

Les actuacions castelleres al voltant de la Diada Nacional de Catalunya han estat de molt bon nivell, especialment la de la vigília a Valls. No és habitual veure les dues colles exhibint-se en aquesta cita a tanta alçada.

Tripletes i intent de 9 de 8

La Colla Joves Xiquets de Valls va provar per primer cop el 9 de 8, gamma extra fins al moment en exclusiva de l’eterna rival. El vermells el van tirar a la segona ronda, el primer intent sobre aquest castell fet a Valls i convertint-se en la segona colla que el prova. Una de les tres torres afegides va quedar ressagada i el monumental castell va cedir abans de la tercera aleta, amb dos del pom de dalt ja coronats. Primer intent fallit d’aquest castell, el anteriors cinc els havia assolit la Colla Vella. El 9 de 8, puntuat com a gamma extra i coronat per tres enxanetes, s’està revaloritzant en els darrers mesos. Ara fa una any la Colla Vella va fer llenya després de coronar-lo, l’han començat a assajar d’altres colles i aquest darrer intent fallit anima el debat sobre la seva dificultat. Tornant a l’actuació de la Joves, els vermells van signar la segona tripleta màgica de l’any. De sortida el 3 de 9, a la segona ronda el 5 de 8 en tanda de repetició i per acabar un treballat 4 de 9. Mai en un 10S havia fet una actuació conjunta d’aquesta magnitud.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va anar a la seva i no es va deixar influenciar per les intencions de la colla rival. Tot i que tenen en cartera la gamma extra van anar també per la tripleta màgica. Coneixedors del seu domini del pilar final van prescindir fins hi tot del 4 de 8 amb l’agulla. D’arrencada el 3 de 9, a la segona ronda el 4 de 9 i de tercer el 5 de 8. El pilar de 6 va culminar i decantar el derbi.

Aniversari perfecte dels Xicots a Vilafranca

Aquest 11 de setembre els Xicots de Vilafranca ha celebrat la diada del seu 30 aniversari, hi han signant una nova clàssica de 8 en un diada perfecte. 3 de 8, 4 de 8 i torre de 7 en tres rondes netes. La Colla Vella dels Xiquets de Valls hi ha portat el 4 de 8 amb l’agulla, el 5 de 8, un 4 de 8 lleuger i el pilar de 6. Els Nens del Vendrell hi han fet la torre de 7, al segon intent.

Catedrals davant la catedral de Tarragona

A Tarragona la Colla Jove Xiquets de Tarragona ha descarregat el 5 de 8, mentre els Xiquets de Tarragona han carregat la catedral (la primera que els cau enguany). Les dues colles han fet a més el 3 de 8 i el 4 de 8. La Jove prèviament ha desmuntat un intent de 4 de 8 amb l’agulla. Els Xiquets del Serrallo hi han fet els dos castells de 7 amb l’agulla i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau dos intents desmuntats de 3 de 7 amb l’agulla i castells de 6.

4 de 8 dels de Granollers i més diades amb castells de mèrit per l’11S

A Llinars del Vallès els Xics de Granollers han estrenat el 4 de 8, els Castellers de la vila de Gràcia també han fet el carro gros, al segon intent. Els graciencs i els Marrecs de Salt també han fet el 2 de 7. A Badalona els Minyons de Terrassa han portat la torre de 8, el 3 de 8 i el 4 de 8. Els Castellers de Badalona han fet un intent desmuntat de 2 de 7 i gamma alta de 7, mentre la Colla Jove de Barcelona castells bàsics de 7. A Montblanc la Colla Joves Xiquets de Valls ha fet el 3 de 8, el 4 de 8 i el 9 de 7. Els Castellers d’Esplugues el 5 de 7, els Minyons de l’Arboç el 4 de 7 net i els Torraires de Montblanc castells de 6. Finalment a Argentona els Capgrossos de Mataró hi han fet la clàssica de 8 i a Bellpuig els Castellers de Lleida el  2 de 7.