Dia de l’Associacionisme Cultural

Dia de l’Associacionisme Cultural

Jesús Ventura

El Departament de Cultura convida els equipaments a sumar-se al Dia de l’Associacionisme Cultural que se celebrarà el proper dia 4 de juny. L’acció consisteix en fer una jornada de portes obertes des del mateix dijous 4 i fins el diumenge 7 per acostar els ciutadans als ateneus, casals, casinos, orfeons, locals castellers, i convidar-los a entrar i fer-los partícips de la important tasca de difusió cultural que realitzen les entitats del país.

El passat 20 d’abril es va tancar el formulari electrònic, en el qual totes les entitats que han volgut participar a la jornada de portes obertes han pogut introduir la informació relativa al seu equipament i a les activitats previstes per aquells quatre dies. Aquesta informació serà accessible des de l’Agenda Cultural del Departament de Cultura. S’ha escollit també el hashtag #DASC2015 per difondre aquesta diada a les xarxes socials.

Tal i com explica la notícia difosa pel mateix departament, el 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural en el marc del compliment del Pla de l’Associacionisme Cultural que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera es va instaurar una jornada dedicada a posar en valor el pes i la força de l’associacionisme cultural català. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart Festival Euterpe, organitzat en format concurs per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció general de Josep Anselm Clavé. El festival va durar tres dies i va representar el moment de màxima esplendor del moviment coral d’en Clavé.

Com a preàmbul de la segona celebració del Dia de l’Associacionisme Cultural a Catalunya, enguany la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals organitza un cicle de jornades sobre cultura popular i associacionisme, les conclusions de les quals es presentaran en l’acte institucional del mateix dia 4 de juny.

Aquí sí que som els amos. I mira que ens ho han fet passar magre. Des de la lluita contra la repressió a l’associacionisme atiada des de les diverses dictadures polítiques; passant per la lluita contra uns centres cívics que lluïen locals moderns i mitjans espectaculars fortament subvencionats per la insensible administració democràtica, a cavall de la ingenuïtat i la mala llet d’una modernor patètica; continuant per la lluita contra l’anti-associacionisme exercida per i desde les pantalles de televisions, ordinadors i mòbils que promouen descaradament el que podríem anomenar l’onanisme de l’entreteniment, la autosuficiència social molt allunyada de les relacions socials convencionals i necessàries; i acabant per la lluita contra els repressors actuals, el bo i el millor del passat que en molts aspectes itera i supera totes les anteriors i ens impedeix, entre altres coses, desenvolupar-nos com a país.

Però amb les associacions, amb l’associacionisme no podran. Junts al voltant de la cultura tenim tota la força.