El Betlem de Tirisiti: una tradició viva a Alcoi

El Betlem de Tirisiti: una tradició viva a Alcoi

En plena època nadalenca, Alcoi es converteix en escenari d’una de les tradicions més estimades i singulars de la ciutat: el Betlem de Tirisiti. Aquesta representació teatral de titelles, està documentada des dels anys 1870 i 80 quan a Alacant fins a tres empreses familiars recorrien amb els seus pessebres de titelles els carrers de la ciutat.

Al llarg dels anys, la representació del Betlem de Tirisiti ha viscut diferents vicissituds que van provocar que no es representés en diverses èpoques, fins que l’any 1990 va ser l’Ajuntament d’Alcoi qui va decidir fer-se càrrec de la seva organització.Ha estat declarada Bé Immaterial d’Interés Cultural per la Generalitat Valenciana des de l’any 2002, i ha estat guardonada amb la Distinció al mèrit cultural.

El Betlem de Tirisiti és molt més que una simple obra de teatre; és un reflex de la cultura i la història d’Alcoi. Es tracta d’un retaule de titelles de “peu i vareta”, una tècnica única en què els titelles, muntats sobre varetes metàl·liques verticals, es mouen per un entramat de guies o carrils, creant una coreografia visual fascinant. Aquesta manipulació, menys comú que altres formes de titelles, és un dels elements que fan d’aquest Betlem una joia del teatre popular.

La història del Betlem de Tirisiti mescla elements tradicionals com el naixement de Jesús i l’arribada dels Reis Mags, que es coneixen com la part sacra de la representaci, amb elements costumistes alcoians que inclouen aspectes més locals i quotidians d’Alcoi, com la figura del torero Clásico i les festes de Moros i Cristians. Aquestes representacions, plenes d’humor i ironia, captiven cada any milers d’espectadors, tant locals com visitants, creant una atmosfera de comunitat i celebració.

La veu característica de Tirisiti, el personatge principal, es produeix gràcies a una llengüeta metàl·lica utilitzada pel titellaire, que fa que el nom de Tereseta soni com a Tirisiti. Aquest detall, juntament amb el bilingüisme de l’obra i el paper actiu del narrador, fomenta la participació del públic, convertint cada funció en una experiència única i interactiva.

Antigament, el Betlem de Tirisiti es representava en un petit barracó especialment habilitat que cada any s’instal.lava a una plaça. La particularitat de l’escenari conferia un ambien màgic a la representació.  Des del 2006, però, les funcions tenen lloc al Teatre Principal d’Alcoi, on l’assistència s’ha multiplicat, fent que les entrades es venguin amb antelació i obligant a avançar les representacions fins als primers dies de desembre.

Aquesta tradició, que va néixer en una època de grans transformacions per a la ciutat d’Alcoi, ha perdurat fins als nostres dies gràcies a la dedicació i amor dels alcoians per la seva cultura. Avui, el Betlem de Tirisiti no només és un tresor local, sinó també un valuós testimoni de la història i la identitat cultural valenciana. En resum, és un llegat que connecta passat, present i futur, i que continua enriquint la vida de tothom que té la sort de gaudir-lo.

Enric Benavent Vallès