Jacinta – El cor canviarà

Jacinta – El cor canviarà

Càpsula número 37

 

Som encara a l’any 1965 i avui incidim en les seqüeles que genera el moviment de la Nova Cançó, engegat quatre anys abans per Lluís Serrahima. Els Setze Jutges, com a grans artífexs del moviment, propicien una generació de cantautors, alguns dels quals perduraran al llarg de les dècades següents, sobrepassant de llarg, fins i tot, el canvi de segle. Però ja des dels inicis, els mateixos Jutges fundacionals, com Miquel Porter, són conscients que la música popular no se sosté només de cantautors; hi ha molts camps on treballar i un d’ells és la música de ball, el pop i els estàndards. I aquí és on entra Pilar Viñas, filla d’una mezzosoprano especialitzada en sarsueles, de la qual segueix les passes, però en el terreny del pop dels 60 i amb el nom artístic de Jacinta. Jacinta és una jova barcelonina amb una certa experiència prèvia, que entra en el món de la cançó i es converteix en assídua dels programes de Ràdio Barcelona on hi ha música en directe, un dels quals inevitablement és el Radioscope de Salvador Escamilla. Jacinta es centre en el camp de la balada i la música pop, com ella mateix recordava en una xerrada amb Jordi Roura.

“Quan va començar el moviment de la Nova Cançó tothom era cantautor. Llavors vam sortir uns quants que no ho érem, que inicialment cantàvem en castellà. Llavors érem molt joves, sense saber massa com, ens vam introduir també dintre del món de la cançó catalana, pensant que també es podria fer una cosa semblant a la cançó castellana però en català, adaptant versions estrangeres al català, també cançons de gent d’aquí però que no eren teves, de gent important com el Borrell o el mestre Borrull, i lletristes com l’Andreu i el Jaume Picas, que havien fet coses molt maques. Hi havia gent interessada que es fessin coses d’aquest tipus que fèiem nosaltres, però no estava tan agrupada ni tan organitzada com estaven ells. Jo crec que interessava però menys”

És el que hem sentit dir a Miquel Porter en altres espais: Calia normalitzar allò que no era normal. Una mostra d’aquest camp musical paral·lel al de la Nova Cançó és la que us convidem a recordar avui. Es titula El cor canviarà. Una composició d’Antoni Ros Marbà, amb lletra de Jaume Reixach, que forma part del primer disc en català de Jacinta, editat per Edigsa l’any 1965. El cor canviarà. Jacinta és la nostra protagonista d’avui amb la seva cançó que torna al Fes ta festa.