El crit “in, inde, independència”
L‘expedient d’avui podria ser ben bé material per a la secció Sons de la Tradició de Ramon Vilar perquè parlarem de crits. El mateix Ramon a la seva secció, quan parla de crits de carrer ens diu que : El crit de carrer o l’anunci dels oficis més diversos o els crits de venedors de mercat… han representat i encara representen, per les seves inflexions de veu, breus rudiments melòdics, una tonada en estat embrionari molt interessant que ens apropa a la música popular improvisada.
Volem parlar de crits o millor de crit, d’un crit de reivindicació, molt probablement el més corejat i més conegut sobretot aquests darrers anys. Us parlo del crit “in, inde, independència”.
Aquest eslògan convertit en tot un clàssic de les manifestacions per la independència del país s’ha perpetuat i a diferència del que passa amb altres eslògans que es mantenen d’autoria anònima, d’aquest coneixem força coses com per exemple qui és l’autor, on apareix per primera vegada enregistrat etc.
Comencem per l’autoria. Feia temps que ho havia sentit més d’una vegada tant en cercles independentistes com entre grups de cultura popular i tradicional i Ramon Felipó va acabar de confirmar aquelles informacions i poc després Felipó publicava un article sobre el tema ( http://elmati.cat/article/4447/in-inde-independencia . Efectivament el crit “in inde independència” tenia autor conegut i no un autor qualsevol, ja que és ni més ni menys que el músic Marcel Casellas.
Marcel Casellas i Navinés nascut a Esplugues del Llobregat l’any 1954 conegudíssim contrabaixista i compositor ha tocat quasi tots els pals de l’univers musical: cançó, folk, cobla, jazz, música electrònica, pop-rock, sardana, demostrant que les fusions poden ser molt i molt atractives… També ha liderat formacions arriscades i ha estat i és un patriota compromès, i sense esquerdes, amb les llibertats dels Països Catalans.
Ara que ja sabem l’autoria de la proclama cal dir que aquesta va ser enregistrada l’any 1985 en un disc senzill pel grup Tirant lo Llamp integrat per Àlvar Valls, Ignasi Doñate, que hi posava la veu, i el mateix Marcel Casellas. Aquest enregistrament duu per nom Visca la Terra i va ser un encàrrec dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans i sota el segell discogràfic de Fioredisc. L’objectiu de l’enregistrament era doble, segons els seus impulsors es pretenia, doncs, recaptar fons per a la defensa dels patriotes represaliats i una segona d’impulsar unes propostes musicals compromeses a enfortir la tasca de resistència social.
El disc consta de tres temes Països Catalans i Dansa de la Terra, a la cara A, i Cançó del Tinell, a la cara B. A Dansa de la Terra i amb acompanyament de gralla i tabal apareix l’esmentat crit in inde indendència, juntament amb d’altres.