DELIT

DELIT

El delit per anar a la Fira de Santa Llúcia

 

– Quan obren la Fira de Santa Llúcia, pare?
– Quan hi anirem?
– 
Què comprarem aquest any?

Qui no s’ha delit per anar a la Fira de Santa Llúcia? No ha passat de moda.

Des de 1786, tenim constància de la Fira de Santa Llúcia de Barcelona. Ha passat a formar part del calendari festiu de Nadal i de les activitats que gairebé tothom acaba fent aquests dies. Anar a la Fira és com donar per iniciat el cicle de Nadal.

La Fira de Santa Llúcia emmarca la roda de la vida d’una persona: Hi vas de petit, acompanyat pels pares, pels avis… quan has d’anar a coll-i-bè per què amb prou feina pots veure res enmig de tanta gent. No saps de què va això del pessebre. Sembla un món màgic, ple de figures, de casetes…Hi vas quan ja comences a fer el pessebre de casa, amb ganes de comprar-ho tot, sense pensar que el racó del pessebre és limitat.

Hi vas amb els amics, en les primeres sortides que fas tot sol per la ciutat, després d’haver sentit mil vegades a la mare prevenint-te de què hi ha molta gent, que vigilis i que li diguis alguna cosa pel mòbil. Igual aquell dia no t’atreveixes a comprar cap figureta, però les mires bé per poder-hi anar un altre dia tot sol.

Hi vas tot sol un dia, fent campana de classe per primera vegada, per comprar allò que havies vist fa uns dies…Hi vas amb la teva parella, agafats de la mà i amb algun petó robat enmig de la gentada, entre parada i parada.

Hi vas amb la canalla, quan són petis, portant-los a coll-i-bè per què amb prou feina veuen res enmig de tanta gent… compres alguna figureta, tot i que encara no saben ben bé de què va això del pessebre…

També és la roda de la vida per als que hi venen els seus productes. Hi ha parades que estan portades per famílies de tres i quatre generacions. Alguns dels grans artesans que hi exposaven ja no hi són, d’altres s’hi incorporen de nou. Viure de l’artesania del pessebre en aquest país no és gens fàcil.

 

La fira de Santa Llúcia

La Fira de Santa Llúcia ja no conté el nombre i la qualitat d’artesans que havia tingut, i molts dels productes que s’hi poden comprar no estan fets artesanalment, però continua sent el punt d’inici de les festes de Nadal. Un inici que, com tota la resta de tradicions nadalenques, s’ha avançat en el temps i ja comença amb el primer cap de setmana d’Advent.

El delit per anar a la Fira, es manté, i com cada any sempre comprarem alguna cosa que enriquirà el pessebre.

 

Enric Benavent Vallès