El llenguatge de còmic al pessebre

El llenguatge de còmic al pessebre

Fer parlar a les figures del pessebre és una idea molt antiga. El pare caputxí Andreu de Palma explica en un llibret publicat al 1914,  que una de les tipologies de pessebres de la seva època són els pessebres parlats, on una veu en off recitava el diàleg entre les figures. Emilio Vitta, un estudiós italià dels pessebres, diu en un llibre que, a finals el segle XVIII, hi havia uns teatrets on amb figures de cartró representaven la història del Naixement, incloent-hi algun comentari satíric o d’actualitat. De fet, a Alcoi, encara avui es pot veure el “Betlem d’en Tirisiti”, l’única representació del pessebre feta amb titelles que es conserva, i on tenen cabuda personatges de la ciutat com el drac de sant Jordi o les filaes de moros i cristians.

Avui et proposem que facis parlar les figures del teu pessebre incorporant el llenguatge del còmic.

Necessitarem:

  • Bastonets prims de fusta dels que utilitzem per a fer broquetes
  • Blue-tag o plastilina.
  • Cartolina retallada en forma de núvol, com els que hi ha a les tires de còmic. Pots imprimir-les amb l’ordinador.

Una vegada hagis muntat el pessebre, com fas habitualment, pensa en quins diàlegs poden estar mantenint les figures. Pots pensar diàlegs seriosos usant com a font els relats de la infància dels Evangelis, o bé pots deixar anar la teva imaginació i fer diàlegs còmics, o bé de denúncia. Una bona idea, en el pessebre de casa, és incorporar referències als membres de la família en els diàlegs.

Fes tants núvols com diàlegs vulguis posar i escriu els textos, breus i clars (pots fer tot això amb l’ordinador, si vols). Retalla les carolines i enganxa-les als bastonets de fusta. Després posa els bastonets per darrera la figura enganxats amb blue-tag de manera que quedin els núvols de text adreçats a la boca de cada figura.

No abusis d’aquest recurs, posa alguns diàlegs, breus i que no predominin sobre el pessebre. Millor poc i enginyós que massa i que atabali.

Enric Benavent