El Memorial Joaquim Serra
a l’octubre

El Memorial Joaquim Serra
a l’octubre

No ens hem equivocat, no. Aquest any, per circumstàncies diverses, l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona ha hagut de programar el Memorial Joaquim Serra al mes d’octubre i no a finals de novembre com era habitual. I pel que ens expliquen, no ha estat gens fàcil.

Una vegada trobada la data del dia 25, que en principi s’avenia a totes les prerrogatives, (auditori, cobles, etc.) va sorgir un darrer problema inabastable per aquells humils humans que intenten organitzar un concert amb dues primeríssimes cobles, amb un programa entenem que atractiu i interessant i que homenatja  grans compositors que han forjat amb la seva saviesa la història de la nostra música. Un problema que té connotacions, molt més enllà del nostre territori, un conflicte a nivell mundial que coincideix amb el dia i l’hora exacta en què s’havia programat el Memorial: el dissabte 25, a les 18 h. en punt es juga el Reial Madrid-Barça de lliga. I davant del Sr. Roures s’atura el món.

Segurament algú altre preferiria donar qualsevol excusa i no haver de caure en la fotuda humiliació de reconèixer que 22 personatges darrera una pilota poden desfer els plans dels organitzadors d’un concert anual, amb llarga tradició i amb qualitat i solvència reconegudes. Però els organitzadors han cregut que seria interessant admetre la situació, acceptar-la amargament però amb dignitat i obrar en conseqüència. La lluita desigual pot crear màrtirs innecessaris i un mal gastament de força i d’il·lusió. No cal caure en aquest parany. Reconèixer la derrota abans de jugar pot semblar un acte de covardia. I la gent de l’Agrupació els sabem valents, no ho són de covards. Però tampoc són idiotes.

I que quedi ben clar que parlo exclusivament del Memorial Joaquim Serra d’enguany. Ben al contrari passa amb altres aspectes, en altres lluites en què alguns es creuen guanyadors abans de dirimir la batalla, en què l’aparent força d’una llei obsoleta creuen que els dona una victòria davant uns eterns perdedors que ara no estan disposats a perdre de nou. Aquí, els curts de gambals són els que no lluiten per prepotència i petulància. Ja s’ho trobaran.

I que quedi clar també que no vull parlar de futbol. En aquest aspecte no em pronunciaré. Només faltaria que a més de torpedinar-nos el Memorial encara els féssim propaganda. És clar que la nostra no la necessiten. En fi: que guanyi el millor… però que sigui el Barça.

Finalment, i anoteu-ho amb lletres grans a l’agenda, el Memorial Joaquim Serra 2014 se celebrarà el 25 d’octubre, a les 21 h. (després del partit en qüestió), en una hora encara assequible per a tothom (amb els serveis públics en marxa), amb les dues grans cobles de sempre (Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona) i amb un programa curull d’obres i sardanes notables i atraients. No hi podeu faltar. Aquest partit també l’hem de guanyar.

I les declaracions dels protagonistes de l’altre partit (el de futbol) ja les podreu saber quan arribeu a casa després del concert en qualsevol mitjà de difusió. No us en perdreu ni una. Del concert, en canvi, no és fàcil que en parlin per la Tele. Si no hi aneu…