El Memorial Joaquim Serra al Romea

El Memorial Joaquim Serra al Romea

Jesús Ventura

Quan sento el nom de Teatre Romea em ve al cap, automàticament, un ítem que, tot i que segur que els historiadors no el consideraran el més important de la història d’aquesta institució teatral barcelonina, a mi em produeix uns records entranyables i d’allò més agradables: les Matinals de Teatre Infantil de Cavall Fort allà a finals dels 60 i a principis dels 70 del segle passat. Una fita de referència en el temps que va ser l’inici de tantes i tantes coses…

El proper dilluns, dia 17 d’octubre, el Teatre Romea, aquest escenari que em va iniciar en el món del teatre, acollirà una nova edició del Memorial Joaquim Serra que organitza anyalment l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona amb la col·laboració de l’Associació Músics per la cobla.

Amb la perspectiva, sembla que agredolça, d’uns quants anys instal·lats a L’Auditori de Barcelona, submergits dins el Cicle de concerts de cobla, i després d’intentar-ho mantenir en solitari al mateix escenari una vegada desaparegut l’esmentat Cicle, i de provar també una nova fórmula en la darrera edició, l’any passat, a l’Auditori Axa i amb la col·laboració del districte de Les Corts, el Memorial d’enguany torna a presentar novetats importants.

A la col·laboració, aquesta sí sempre fidel, de l’Institut de Cultura de Barcelona i de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, cal afegir enguany un nou company de viatge: la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, que ha obert les seves portes de bat a bat per poder realitzar un Memorial en un escenari emblemàtic, inèdit per l’event, i poc avesat als concerts de cobla a banda dels organitzats en els darrers anys per la mateixa fundació.

El Memorial 2016 torna a la fórmula de dues cobles, tot i que la valoració artística del Memorial de l’any passat amb la interpretació de les cançons de Joaquim Serra va ser molt i molt positiva i ens consta que la organització no renuncia a programar en futures edicions altres obres de la producció musical de Joaquim Serra més enllà de la cobla. L’obra d’encàrrec d’enguany s’ha encomanat a en Xavier Capellas, un compositor especialitzat amb música de sèries i de pel·lícules i recentment nominat als Premis Gaudí.

Però segur que la novetat que més sorprèn és el dia i l’hora. El Memorial Joaquim Serra 2016 se celebrarà en dilluns i a les 8 del vespre, una nova proposta pel món de la cobla que funciona perfectament en tots els recitals i concerts que celebren la Fundació Romea, amb entrada gratuïta prèvia sol·licitud de la corresponent invitació.

I com a colofó, la presentació de la Guia de Concerts de Cobla a Barcelona que s’ha promogut des de la Confederació Sardanista de Catalunya. Un vell bell somni que, finalment, s’ha fet realitat.

No us adormiu amb el tema de les invitacions…