El moviment improvisador
Concursos i trobades: la lliga de Cor de Carxofa, Concurs de garrotins a Sabadell, Espolla, l’Ebre, Transglosadors, Jornada dels Països Catalans…
Les trobades de glosadors o corrandistes es poden trobar arran d’una festa, en un sopar, en un sobretaula d’un dinar festiu, d’una trobada d’acordionistes o de violinaires… Pot ser espontània, però també i cada cop més sovint de forma preparada i anunciada. La presència d’un expert en cançó improvisada sempre dóna el punt de partida de la sessió. Com deien en Carolino, famós corrandista de Folgueroles, i en Ferriol, el Rei de les Nyacres 2010-2011 al programa No t’ho perdis del Canal 33, al maig del 2012, “hi ha coses que es poden dir cantant però no es poden dir parlant”.
I els qui canten es piquen entre ells per fer que el públic s’ho passi bé. La situació de “llevant de taula” és ideal per fer cant improvisat, tothom va una mica content amb la panxa plena i els porrons mig buits. És el moment de llançar-se a fer corrandes. L’enginy del corrandista per trobar els elements que puguin fer riure tothom són la clau de l’èxit. La resta, les rimes i tot això, són només les eines amb les quals s’ha entrenat i que posa al servei de la vetllada. Un corrandista ha de saber què vol dir, ha de tenir coses a dir per captar l’atenció i la complicitat del públic. Aquesta espontaneïtat provoca el moment màgic del cant improvisat. Les hores de vol hi acaben de posar la cirereta i saber què dir és l’objectiu clar.
Sovint l’anunci és ja declaradament un concurs, un combat de glosa, una fase de la lliga de l’entitat Cor de Carxofa. Bé, llavors hi ha grups o equips que poden competir, s’estructuren fases eliminatòries si és un concurs, hi ha un jurat… I tanmateix hi ha qui ha preparat el tipus de proves que els corrandistes hauran de passar. Els temes de cada prova poden ser del tot rocambolescos, però sempre és bo començar presentant-se, dir el nom, el mot o sobrenom si se’n té, el lloc d’on es prové o qualsevol altra condició que es proposi. Els temes del combat poden anar variant, així com les tonades per improvisar. El corrandista, en aquests models propagats en els darrers anys, ha d’estar ben familiaritzat amb les tonades diverses que hem anat presentant.
———————————————————
Aquí teniu dos Youtubes força interessants. El primer titulat Coronació del Rei de les Nyacres a Espolla, l’any 2009.