El Pare Josep Massot i Muntaner
CÀPSULA 1
La matinada del dia 24 d’abril de 2022, a Montserrat, moria als 80 anys el P. Josep Massot i Muntaner, nascut a la ciutat de Palma l’any 1941. Aquest esdeveniment ha fet replantejar el que havia de ser el primer de la sèrie de capítols dedicats a l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, de la qual el 2022 es celebra el centenari del seu inici. Un centenari impulsat per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Un centenari del qual no es pot parlar sense tenir en compte la figura del P. Josep Massot, monjo de Montserrat, filòleg, investigador, historiador, assagista, editor, treballador infatigable, una persona sàvia, però també una persona propera. Una persona que va dedicar la seva vida a la llengua i cultura dels països de parla catalana. La seva extensíssima bibliografia així ho acredita, al costat dels càrrecs, distincions i nomenaments rebuts al llarg de la seva vida.
El P. Josep Massot va ser la persona que més va treballar i que més profundament coneixia els diversos aspectes que envolten l’Obra del Cançoner. En aquest sentit, ens ha deixat diversitat d’escrits sobre ella i sobre el seu mecenes, Rafael Patxot i Jubert.
L’any 1936, Rafael Patxot i Jubert, mecenes i promotor de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, s’exilià amb la seva família a Suïssa, on es guardaren una bona part dels materials d’aquest immens projecte. Rafael Patxot havia deixat ordres explícites per tal que els materials retornessin a Catalunya, un cop aquesta recuperés els seus drets i llibertats i es donessin les condicions propícies.
L’any 1991, després de diverses gestions, els materials resguardats a Suïssa començaven a arribar a Catalunya. El lloc al qual anava destinat tot aquest material, per tal de cuidar-lo i posar-lo al servei de la ciutadania, juntament amb el fons que havia quedat a Barcelona, era el monestir de Montserrat. El P. Josep Massot i Muntaner, director de Publicacions de l’Abadia de Montserrat, va ser l’encarregat de posar ordre a l’ingent quantitat de material que anava arribant tant de Suïssa com de Barcelona, i de dialogar amb els nets de Rafael Patxot per tal que tot s’anés modulant de manera consensuada.
Una de les primeres coses que va fer el P. Massot un cop endreçat el material, va ser elaborar-ne un detallat inventari i donar continuïtat a l’edició dels volums de Materials de l’Obra del Cançoner, dels quals sols se n’havien editat tres, abans de l’esclat de la guerra civil. Uns volums que es van iniciar com una mostra de la tasca que duia a terme l’Obra del Cançoner, però que no eren l’Obra del Cançoner en sí. En total, amb la implicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’han pogut editar fins a 21 volums de Materials, seguint el mateix format i patró dels tres primers.
De tot això en donarem més detalls en altres capítols.
L’Obra del Cançoner Popular de Catalunya resta lligada, també, a Montserrat i a la figura del P. Josep Massot i Muntaner.
- Música. Moreneta en sou.
Lletra: Jacint Verdaguer.
Música: Antoni Nicolau.
Intèrprets: Escolania de Montserrat. Vilafranca del Penedès 12 d’octubre de 2015.